StoryEditor
Životprojektom kojim se žele sačuvati prirodne ljepote naše obalo utvrđeno je da kultno bolsko žalo nadilazi konkurenciju

UN: Zlatnom ratu nema premca među dalmatinskim plažama

Piše PSD.
13. kolovoza 2011. - 12:01

Kako bi upozorili na potrebu očuvanja i zaštite dalmatinske obale od različitih devastacija, Projekt COAST UNDP-a (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) u suradnji s portalom Fotosofia.info Damira Hoyke organizira fotonatječaj “Dva lica Dalmacije“.

Tim povodom pozivaju se svi zaljubljenici u fotografiju da do početka rujna svojim fotoaparatima dokumentiraju primjere devastirajućih ljudskih intervencija na prirodne, tradicijske i krajobrazne vrijednosti dalmatinske obale. Fotografije trebaju pokazati dva lica Dalmacije: ono koje prikazuje ljepote i pozitivne vrijednosti obale, koje želimo sačuvati i na njima temeljiti budući razvoj, te ono drugo, koje nagrđuje i narušava spomenute vrijednosti.

Svaki natjecatelj može postaviti do tri fotografije od 1. do 5. rujna na stranicu Fotosofia.info. Kao jedan od prijedloga što točno snimiti navest ćemo naše plaže kao turistički adut, no njihov izgled nije uvijek tako reprezentativan kao što katalozi prikazuju. Pojačana izgradnja, povećan broj kupača i posjetitelja plaže, kanalizacijski ispusti, ilegalna odlagališta, neumjereno nasipanje, nekontrolirano sidrenje, ispuštanje nafte s brodova, gnojiva i pesticidi obližnjih poljoprivrednih zemljišta, samo su neke od pojava koje ugrožavaju prirodnu osnovu plaže, a samim tim i njezin razvoj te turistički potencijal.

Također, Hrvatska, iako ima iznimno dugu obalu, još uvijek nije uspostavila organizirano institucionalno upravljanje plažama, koje zauzimaju samo 5,4 posto naše obale. Jedina inicijativa koja je na snazi jest program Plave zastave, no ona je više orijentirana na rekreacijske sadržaje većinom urbanih i resort plaža. Upravo zbog toga, Projekt COAST izradio je, u suradnji s Centrom za regionalne aktivnosti, program prioritetnih akcija (CRA/PPA) smjernice za održivo upravljanje plažama u Hrvatskoj, koja će omogućiti očuvanje ekoloških, ekonomskih i socijalnih vrijednosti prirodnih plaža u Dalmaciji.

Uvidom na terenu, točnije na 45 dalmatinskih plaža, pokazalo se da je Zlatni rat u Bolu rat idealan primjer plaže koji ima snažno razvijene rekreacijske sadržaje i potencijal, te je istodobno iznimno prirodno vrijedna sa značajnom krajobraznom i morskom bioraznolikosti.

Zahvaljujući dobrom vodstvu, tamo svatko može odabrati omiljeni način uživanja u suncu i moru, od spektra vodenih sportova, do igrališta za djecu, ležaljki, suncobrana, svlačionica, ponude restorana i kafića, sanitarnih čvorova, spasilačke službe, odvojenih kupališnih zona, iznimne kakvoće mora... Jedine su zamjerke tek nešto slabije očišćen stražnji dio plaže u hladovini te često prekomjeran broj kupača.

M.I.

#ZLATNIRAT

Izdvojeno

31. svibanj 2020 15:49