
Nema nikakve razlike među kamenicama iz umjetne mlađi i one prirodne, tvrdi Nikola Bajurin, koji već više od tri desetljeća otvara kamenice u restoranu Villa Koruna u Stonu |
PIŠE: STANISLAV SOLDO |
![]() |
Kontrolirano mriještenje
Osim po afrodizijačkim svojstvima, stonska kamenica postala je zanimljiva i po načinu umjetnog uzgoja mlađi pa je tako nazvana školjka iz epruvete, jedina u Europi. Stručnjaci Razvojno-istraživačkog centra za marikulturu na Bistrini, uz umjetne kamenice prvi u svijetu uspješno su obavili i mrijest školjke “brbavice“, što je označeno povijesnim činom u dvogodišnjem istraživačkom radu.
- U Razvojno-istraživačkom centru izgrađeno je mrijestilište školjkaša u kojem se primjenjuje vlastita tehnologija umjetne proizvodnje mlađi kamenica - ponosno kaže direktor Jurica Jug Dujaković.
Kamenice iz epruvete
A proizvesti kamenicu iz epruvete nije tako lagan posao. Nakon mriještenja, ličinke kamenica su uzgajane u strogo kontroliranim uvjetima. Zatim je slijedio prihvat na kolektore, granje crnike, gumene ploče, stiropor. U takvim sterilnim uvjetima proizvedeno je i do milijun ličinki.
Dio je preseljen u prirodno stanište Malostonskog zaljeva, a dio je ostao u laboratoriju za daljnja istraživanja. U kontroliranim uvjetima uzgoja moglo bi se proizvesti i do pet tisuća tona kvalitetnih kamenica iz zaljeva Bistrina. Je li “umjetna” po ičemu različita od prirodne kamenice?
- Nema nikakve razlike među kamenicama iz umjetne mlađi i one prirodne - kaže Nikola Bajurin, koji već više od tri desetljeća otvara kamenice u restoranu Villa Koruna u Stonu. Sjeća se da je služio i Tita, koji je umah pojeo šet kamenica, i to mimo protokola.
Najbolje su svježe na ledu
- Kamenice se mogu poslužiti na stotine načina, ali su najbolje svježe, onako na ledu - kažu Svetan Pejić, vlasnik Ville Koruna, a s njime se slaže i Bajurin. Osim što su kušali više od tisuću komada “umjetnih“ kamenica, brojni gastropoklonici, koji su u prigodi fešte svetog Josipa ove godine posjetili Ston, zanimali su se za proizvodnju i prodaju, ali i način pripremanja stonskih kamenica.
Brojni su načini pripremanja i posluživanja kamenica. Kamenice na ledu, krem-juha od kamenica, pohane, zapečene s bešamelom, a mogu i kamenice na gradele. Posebno su zanimljive u umacima od matara, metvice, bosiljka, kopra, dingača i pošipa.
Smiruju i potiču na ljubav Uz kamenice, znalci poslužuju šampanjac ili lagano bijelo vino. Međutim, uz stonske kamenice jako dobro idu crna pelješka vina sorte plavac mali, postup, dingač i posebno stagnum. Ne dolaze u obzir nikakva aromatizirana vina, jer u tom slučaju školjka gubi slast, pa ne kraju ne znate što ste pojeli, tvrdi Sveto Pejić, otkrivajući da kamenice osvježavaju, smiruju i potiču na ljubav, u što su se uvjerili svi oni koji su ih konzumirali. |
![]() |
Ugostitelj Sveto Peić i meštar od kamenica Niko Bajurin ističu da su kamenice najbolje sirove / Denis Jerković / CROPIX |