StoryEditorOCM
ŽivotBLAGO IM SE

Umirovljenje do 35. godine? Zvuči nestvarno, ali je moguće! Ovaj bračni par je to naumio i otkriva kako će to postići

Piše Marina Knežević Petković
29. srpnja 2024. - 07:30
Lauren i Ian Simpson na trijemu ispred svoje kuće. Jedne od četiri, koliko su ih uspjeli kupiti, preselivši u manje skupu državuScreenshot/

Lauren Simpson i njezin suprug Ian iz New Hampshirea imaju za cilj umiroviti se do svoje - 35. godine! Oboje rade u industrijama koje omogućuju visoke prihode. Lauren radi u financijskim uslugama kao direktorica marketinga, a lan radi u IT-u, oboje godišnje zarađuju šesteeroznamenkati iznos. Otprilike 350.000 dolara njihova je neto vrijednost s mirovinskih računa.

Strategije štednje i ulaganja

Lauren Simpson i njezin suprug Ian su došli na ovu ambicioznu ideju 2019., u dobi od 23 godine, i tijekom posljednjih pet godina povećali su svoju neto vrijednost s manje od 100.000 dolara na procijenjenih 834.000 dolara u lipnju, prema dokumentima koje je pregledao Business Insider.

Kroz kombinaciju štednje, ulaganja i pasivnog prihoda putem iznajmljivanja nekretnina nadaju se da će raspolagati sa 150.000 dolara godišnje u svojim desetljećima mirovine.

Lauren Simpson je rekla da je pokret Fire, za koji je saznala 2019., bio ključna inspiracija za njen i lanov cilj umirovljenja. FIRE je akronim za "financijsku neovisnost, prijevremenu mirovinu". Dok su neki i njima bliski ljudi skeptični da je njihov cilj dostižan, oni ostaju uvjereni.

"Na način na koji mi to vidimo, 50-godišnjaci su danas još u panici da još nisu dovoljno uštedjeli i da imaju još 10 do 15 godina do mirovine, pa agresivno štede i onda odu u mirovinu" - rekao je Ian Simpson.

"Umjesto da paničarimo s 50, učinili smo to s 23."

Metode i ciljevi zagovornika FIRE-a razlikuju se, neki štede većinu svojih prihoda, pa u tu svrhu i odgađaju "skupe životne prekretnice", poput rađanja djece. Iako ideja ovog pokreta nije po mjeri svakoga, stručnjaci kažu da su neki od njegovih općih principa, poput predanosti štednji i ulaganju u mladosti, kako bi se iskoristili složeni povrati ulaganja, primjenjivi na široku publiku.

Lauren Simpson je podijelila svoje i lanove glavne strategije za poboljšanje financija i zašto je jedan od njihovih krajnjih ciljeva postati "roditelji s punim radnim vremenom",  piše Business Insider.

‘Hakiranje‘ kuća

S obzirom da oboje zarađuju jako dobro, što smo vidjeli na početku priče, kapital zarađuju od četiri nekretnine koje su kupili u posljednje tri godine: jedna je njihov dom, a tri su nekretnine za iznajmljivanje. Njihova neto vrijednost trenutno je 834.000 dolara.

image

Investiranje u nekretnine je na cijelom svijetu jedno od najrasprostranjenijih ulaganja

Roland Heitink/Anp Via Afp

Kako oboje rade "na daljinu", odlučili su s Floride preseliti u New Hampshire. Lauren je objasnila da Florida nudi povlasticu neplaćanja državnog poreza na dohodak, ali da je ondje prevruće, dok New Hampshire nudi istu poreznu opciju, povoljnije vrijeme i smještaj koji im se uklapao u proračun.

S obzirom na to da je tržište nekretnina bilo konkurentno, otkrila je da su za kuću dali ponudu "na slijepo". Kako bi si priuštili svoje tri investicijske nekretnine, sve su u New Hampshireu, Simpson je rekla da su ona i lan upotrijebili kreativnu strategiju "hakiranja kuća" kako bi smanjili svoje predujmove. Što to znači?

Kad netko kupi drugi dom ili investicijsku nekretninu, hipotekarni zajmodavci često zahtijevaju predujam od najmanje 10%. Ali kad netko kupi nekretninu u koju se useljava - može dobiti predujam od 5% ili niže. Kako bi se kvalificirali za niži predujam za vlasnike, par je morao živjeti u svakoj nekretnini najmanje jednu godinu. Zadnje tri godine selili su se svakih 12 mjeseci.

"Selidba je bila nužno zlo da se dobije nekretnina po najpovoljnijim uvjetima", rekla je.

Iako ova strategija zahtijeva preuzimanje značajnog tereta duga i može dovesti do izdašnih troškova hipotekarnog osiguranja, Simpson je rekala da su prihodi od najma njihovih nekretnina i rastuće vrijednosti kuća posao učinili profitabilnim. Osim što su kupili investicijske nekretnine, Lauren je rekla da su ona i lan učinili sve što su mogli kako bi povećali svoju ušteđevinu.

"Kako smo napredovali u karijeri i zaradili povišice, naš proračun je rastao, ali naš cilj stope štednje od 70% ostao je isti", rekla je disciplinirana Lauren Simpson.

Motivacija i ciljevi

Unatoč njihovom financijskom napretku, par se susreo s izazovima, dakako. Dobili su svoje prvo dijete prošlog studenog.

"U konačnici naš je sin taj za kojeg radimo sve ovo, jer želimo biti roditelji s punim radnim vremenom", rekla je Lauren za Business Insider.

Dok je odrastala, rekla je da su njezini roditelji posvetili "sve svoje vrijeme" radu i ulaganju u nju, braću i sestre. Ali kad su djeca odrasla i odselila, a oni ostali sami, shvatili su da "nemaju puno toga zajedničkog", jer su to izgubili u cjeloživotnom radu, te su se na kraju razveli, dodala je. Za usporedbu, Ianovi roditelji proveli su više vremena dajući prednost svojoj vezi.

"Kad smo moj suprug i ja razgovarali o prednostima i manama obaju stila roditeljstva, shvatili smo da želimo oba! Prijevremenim odlaskom u mirovinu imali bismo dovoljno vremena da se posvetimo i djeci i jedan drugome.

image

Financijska sigurnost velika je stavka u postizanju životne harmonije i osobnog zadovoljstva

Grant Squibb/Image Source Via Afp

Vidimo novac kao sredstvo za izgradnju veze i stvaranje obitelji", rekla je Lauren Simpson. "Novac nije namijenjen da bismo ga kasnije skrivali ispod madraca ili gomilali poput žireva." Lauren i Ian motivirani su, kažu, prvenstveno željom za većom kontrolom nad svojim vremenom i mogućnošću da se posvete aktivnostima koje vole, poput putovanja, odgoja djece, volontiranja.

Smatraju da će im financijska neovisnost omogućiti kvalitetniji i ispunjeniji život. Njihova priča inspirira mnoge koji teže ranom umirovljenju. Nesebično dijele svoja iskustva i savjete putem različitih platformi, naglašavajući važnost planiranja, discipline i zajedničkog rada na postizanju ciljeva.            

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 02:07