StoryEditor
Životintrigantni PROJEKT

Ukrajinci su nam prilazili uzvikujući: I ja sam Bijeli Hrvat

Piše PSD.
21. siječnja 2014. - 21:36
Naš projekt “Bila Hrvatska“ je u Ukrajini, u gradu Lavovu, eksplodirao kao bomba, tako je okvalificiran! Ljudi su nam prilazili s riječima: I ja sam Bijeli Hrvat! Projektu “Bila Hrvatska” u Lavovu se priključuju ukrajinski znanstvenici, arheolozi, povjesničari… Od našeg smo projekta očekivali tek kulturnu suradnju s Ukrajinom, a pokrenuli smo lavinu! – prepričava nam zadarski fotograf Aleksandar Bonačić, koji je s kolegom Borisom Zubčićem i snimateljem Markom Lokasom

kroz “Bilu Hrvatsku” želio uspostaviti i s vremenom osnažiti kulturnu suradnju s tzv. Bijelim Hrvatima u Ukrajini, koji su djelomični preci ukrajinske nacije i preci Hrvata na Jadranu.

- Hrvati su od 2. do 12. stoljeća živjeli na području zapadne Ukrajine, a tijekom migracija su se nastanili i na našoj obali. Znanstvenici s Instituta za arheologiju Sveučilišta u Lavovu “Ivan Franko“ navode da je u tom razdoblju bilo oko 512 gradova i naselja Bilih Hrvata, te su činili državu “Bila Hrvatska“. Dosadašnja istraživanja u Lavovu ukazuju da su Hrvati u našoj zemlji i ukrajinski Bijeli Hrvati (“Bili Horvaty“) isti narod – objašnjava Bonačić, slažući se da se u našoj zemlji o ovim činjenicama vrlo malo zna.

Bili Hrvati nastanjeni su oko grada Lavova u Ukrajini, na području koje se proteže do Krakówa u Poljskoj te obuhvaća i rubne dijelove Mađarske, Češke, Slovačke i Rumunjske. Trojica je Zadrana prije nekoliko mjeseci došla na ideju da povežu ukrajinske Bijele Hrvate s Dalmacijom.

Počeli ni od čega

- Počeli smo ni od čega, željeli smo neki oblik kulturne suradnje. Kontaktirali smo s dr. Jevgenijem Paščenkom, profesorom na Katedri za ukrajinski jezik i književnost Sveučilišta u Zagrebu, koji nas je povezao s Udrugom Hrvatsko-ukrajinske suradnje “Horus“ u Zagrebu. Tako smo pozvali petoricu akademskih slikara iz grada Lavova da se pridruže našoj likovnoj koloniji u Vinjercu i Slivnici, malim živopisnim mjestima u zaleđu Zadra. A sada smo Boris Zubčić, Marko Lokas, Mislav Hollos, Mario Sokolić, Marin Lerga i ja u Lavovu priredili multimedijsku izložbu, izlažući fotografije, grafike, skulpture, slike, na kojoj smo prikazali i dokumentarni film o vitezovima vranskim.

Odjek je bio potpuno neočekivan! Počeli su nas kontaktirati “Bili Hrvati“, znanstvenici, najvećim dijelom arheolozi, mnogi koji se bave istraživanjem Bile Hrvatske. Studenti kroatistike sa sveučilišta u Lavovu bili su nam stalno na usluzi za prevođenje – govori Bonačić.

Izložba u Zadru

U Lavovu su on i Zubčić napravili seriju fotografija, koje su izložene u zadarskoj galeriji “Zadart“. Istodobno, fotografije Aleksandra Bonačića i skulpture Marina Lerge nastavljaju se izlagati u Ukrajini, na drugim lokacijama i gradovima.

O cijelom projektu “Bila Hrvatska“ Marko Lokas snima film. Ovog mjeseca se u Lavovu osniva „Horus“, ukrajinska

lada brčul
LUKA GERLANC / CROPIX

"Horus"


U Lavovu se ovih dana osniva udruga "\'Horus", koja će djelovati kao hrvatski kulturni centar. "Horus" će Ukrajincima i Hrvatima služiti kao centar za informacije, promocije i druge aktivnosti vezane za obrazovanje, turizam, gospodarstvo…


Kolonije, izložbe, koncerti

U sklopu projekta “Bila Hrvatska” ove će godine biti organizirana likovna kolonija na otoku Žirju, Slivnici i Vinjercu, kao i sakralna kolonija u Zadru, koja će oživiti tehniku sakralnog slikarstva. U Lavovu će se održati Dani hrvatske kuhinje, izložba hrvatskih umjetnika u Nacionalnoj galeriji, te Muzeju ideja. Zadrani u Lavov žele dovesti Kazalište lutaka, prvi zadarski dugometražni film “Mali div”, te saljsku Tovareću mužiku.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 17:51