StoryEditorOCM
Životzastrašujući rezultati

Udarac na najmlađe korisnike Instagrama: ovo im se sigurno neće svidjeti, ali društvena mreža najavljuje važne promjene i ima jako dobar razlog za to

Piše M.Dr.
6. prosinca 2019. - 21:26
2019-12-06T185620Z_837934373_RC2UPD90GJWF_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-VIL-ATM-REPORT.JPG

Opet promjene na Instagramu! Nova će verzija aplikacije Instagram zahtijevati unos dobi od korisnika koji se prvi put prijavljuju na mrežu.

Novost je da će onima mlađima od 13 godina biti zabranjeno prijaviti se. No ipak, dob postojećih korisnika ove popularne društvene mreže neće se propitivati, piše Indenpendent.

Iako su najavili promjenu, ostaje nejasno kako Instagram i na koji način misli provjeravati stvarnu dob korisnika, jer jasno je 'ko dan' da svi oni koji  planiraju otvoriti račun na mreži mogu jednostavno lagati o svojoj dobi.

– U prošlosti, znate i sami nismo zahtijevali od korisnika da nam kažu svoje godine jer smo htjeli da ova društvena mreža bude mjesto na kojem se svi mogu izraziti-bez obzira na identitet. Stoga nećemo otkrivati rođendan korisnika drugima u zajednici - vele sa Instagrama.

Jača zaštita od predatora

Svim mlađim korisnicima, naglašavaju, izdat će preporuku da koriste jaču zaštitu privatnosti, kako bi onemogućili nepoznatim osobama da ih prate ili pak kontaktiraju.

U SAD-u je tehnološkim kompanijama, prema uredbi o zaštiti online privatnosti djece (Coppa), zabranjeno prikupljati podatke osoba mlađih od 13 godina. 

Potrošačke udruge pak tvrde da Facebook stalno krši to pravilo i ostvaruje profit temeljem podataka prikupljenih od svojih najmlađih korisnika.

Osim ilegalnog prikupljanja podataka u porastu je strah od online seksualnog iskorištavanje djece. U nedavno provedenom istraživanju rezultati su bili zastrašujući.

-Gotovo polovica slučajeva online seksualnog zlostavljanja u koja su uključena djeca, u 2018. odvijala upravo se baš na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 16:32