StoryEditorOCM
ŽivotKAD SRCA PJEVAJU

U posjeti 'Juraju Bonačiju': slušaju Cambi, pjevaju Arsena i pakiraju Biškićeve čokolade

Piše PSD.
3. siječnja 2016. - 19:14
OpisNaslov

 Niste baš izabrali najbolje vrijeme za posjet jer nas je manje nego inače. Mislim na korisnike, koji su za blagdane više kod svoje rodbine nego u Centru – provodeći nas hodnicima dijela za odrasle korisnike Centra "Juraj Bonači" u Splitu, kazuje Radomira Šimundić, nova ravnateljica institucije koja okuplja čak 143 osobe odrasle dobi samo u spomenutoj smještajnoj jedinici na Firulama.

Službeno, riječ je o dva odjela za odrasle osobe s intelektualnim oštećenjima i pridruženim smetnjama: onome za radne aktivnosti, njegu i skrb, te Odjelu za smještaj i rehabilitaciju odraslih osoba s poremećajima autističnog spektra.

Potonjih je sedamnaestero, od čega je troje u kolicima zbog tjelesnih oštećenja, pojašnjava susretljiva ravnateljica Šimundić, diplomirani profesor-rehabilitator s dugogodišnjim radnim iskustvom. Na odgovornom mjestu naslijedila je ovih dana dosadašnju ravnateljicu Esmeraldu Sunko, a snašla se brzo jer joj iskustva ne nedostaje; devet je godina provela u redovnom obrazovnom sustavu, a četiri pri Centru "Juraj Bonači"...

 

Glumica Ivana


- Najbolja je naša šefica Rada! – iz prekrasno osunčanog radnog dijela klikće Ivana, djevojka koja ne zna točno koliko ima godina, ali je zato rođena glumica; polaznica je glazbeno-scenskih radionica \'Juraja\' u suradnji s KUD-om "Brodosplit", te pasionirana slušateljica klape Cambi i Jasmina Stavrosa.

- Imamo cijeli niz kreativnih radionica: dvije likovno-suvenirske, dvije tkalačke, jednu keramičku i jednu galanterijsku, te polivalentnu radionicu – ponosno će omiljena \'šefica Rada\', uz napomenu da su kreativci iz JB-a već imali i zapaženu izložbu naziva "Umjetnikovo novo ruho", a riječ je o tapiserijama rađenim po predlošcima likovnih ostvarenja poznatih umjetnika, održanom u Domu kulture "Zvonimir" u Solinu u veljači ove godine.

Korisnici jedinice za odrasle na Firulama stariji su od 21 godine, i imaju do šezdesetak godina života. Većinom dolaze iz sređenog obiteljskog okruženja te koriste poludnevni ili cjelodnevni boravak uz psiho-socijalnu pomoć. Na žalost, većinom nisu radno sposobni, odnosno obučeni su za neke jednostavnije poslove poput rada s kartonskom ambalažom, no teško mogu konkurirati na tržištu rada...Intelektualne poteškoće s kojima su u suživotu, međutim, nimalo ne utječu na njihovu kreativnost, a zahvaljujući inicijativi dobrih ljudi, i oni nešto drugačiji ipak su dobili priliku za rad, napominje Šimundić.

- Vlasnik tvornice za proizvodnju čokolada "Nadalina" Marinko Biškić nam je pružio ruku, odnosno pomogao nekolicini korisnika da realiziraju svoje ustavno i ljudsko pravo na rad. Tako pojedini korisnici rade na ambalažiranju njegovih predivnih čokolada, odnosno pripreme osnovnih sastojaka za proizvod, i na tu smo suradnju veoma ponosni - ističe ravnateljica.

Boravak za odrasle napučen je većinom mlađim odraslim ljudima, kao i onima na pragu tzv. srednjih godina, to jest u četrdesetima. Jedan od njih je i 45-godišnji Špiro iz Žrnovnice, koji navrati do JB-a na Firulama, kako veli, 'ubit dan'.
 

Slavuj Mirko


- Nije loše ovde, ima muzike i sporta. Volim i prileć popodne - iskreno nam veli Špiro dok se bavi radioprijamnikom. Vrti stanice, ali nikako potrefit\' odgovarajuću muziku... Uto mu se priključuju i kolegice iz \'bazične grupe\', među njima i četrdesetogodišnja 'downica' Lada. Neke uopće ne pričaju, ali osjećaje pokazuju gestikuliranjem, a ima i jedna vragolanka koja samo beštima...

- Svatko ovdje ima neku svoju priču, pa i dijagnozu. Imamo osoba s kojima je doista teško raditi, a ponekad je potrebna i hospitalizacije na Odjelu psihijatrije. Ipak s većinom uspijevamo surađivati, a imamo i dobar tim radnih instruktora koji pomažu korisnicima u razvijanju novih vještina i zadržavanju stečenih. Tu su i psiholog, rehabilitator, kineziolog...

Sport i tjelovježba važni su u našem programu rada, evo vidite imamo i lijepo košarkaško igralište ovdje - pokazuje ravnateljica kroz prozor na Firulama.

Jedan od onih koji rado borave na njemu je hobi-pjevač i košarkaš Mirko (22), korisnik Centra, ali sa službenom adresom u obiteljskoj kući na Marjanu.

- Dolazim ovdje povremeno, imam i curu iz Žrnovnice, ali ona nije sad tu. Je, volim košarku, a volim i pivat. Piva sam s Cocom, Karanom... Evo sad ću ti otpivat jednu lipu pismu – najavio je crnokosi Mirko i poput slavuja zapjevao Arsenovu:

- Otkako te ne volim, netko mi iz vlaka maše, prazno mi je; ali lakše, otkako te ne želim...

                                                                                                lenka gospodnetić, foto: paun paunović / cropix

 

 

 

Pravo na brak

Korisnici dijela Centra "Juraj Bonači" za odrasle imaju po zakonu Republike Hrvatske pravo na sklapanje braka, pod uvjetom da razumiju o čemu je riječ te da su, dakako, suglasni. Ipak, to je pravo iskoristila samo jedna korisnica; ona je udana, no suprug nije pri Centru, doznajemo od ravnateljice Radomire Šimundić.

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 22:17