StoryEditor
ŽivotPROSVJETARI ZASLUŽUJU VIŠE

U Finskoj i Kini učitelje plaćaju kao liječnike, drže ih kao kap vode na dlanu, a u Hrvatskoj ih se ponižava i traži da rade na entuzijazam

29. svibnja 2018. - 15:03

"Počnimo učitelje tretirati onako kako to rade u Kini", izjavila je to za Financial Times Andria Zafirakou, dobitnica Global Teacher Prize za 2018. godine, nagrade koju, zajedno s milijun dolara, američka zaklada Varkey godišnje dodjeljuje nastavniku koji je struci dao izvanredan doprinos.

Zafirakou predaje umjetnost u engleskoj javnoj srednjoj školi Alperton u sjeverozapadnom Londonu, u četvrti u kojoj se, zahvaljujući etničkoj raznolikosti stanovništva, govori 130 jezika. Na njih 35 nagrađena je nastavnica sama učila neke osnovne fraze kako bi se približila djeci kojoj predaje; osiguravala im je, također, dodatne sate i mirno mjesto za učenje, s obzirom da mnogi od njih žive u malim prostorima u kojima stanuje i po nekoliko obitelji.

U kontekstu globalne krize znanja i globalnog manjka nastavnika koji sve više napuštaju ovu profesiju - radi se o sve slabije plaćenom i sve manje cijenjenom poslu koji roditelji ne bi preporučili djeci kako bi sebi osigurala uspješnu karijeru i ugodan život - Zafirakou je izjavila da bi učiteljsko zanimanje trebalo biti cjenjenije i bolje plaćeno, te svim zemljama i svim kulturama koje žele unaprijediti obrazovanje savjetovala: "Počnimo učitelje tretirati onako kako to rade u Kini".

Kina je, naime, za učitelje jedno od najboljih mjesta na svijetu. Studija iz 2013. godine koju je Peter Dolton, profesor ekonomije na Sveučilištu Sussex, proveo u suradnji sa zakladom Varkey, pokazuje da među tadašnjom 21 zemljom ispitanicom upravo u Kini učitelji uživaju najveću razinu poštovanja javnosti; u toj je zemlji najvjerojatnije da će roditelji potaknuti djecu da postanu učitelji. Kineska kultura, ističe Dolton - ali i šire, cijela azijska kultura - ima dugu povijest velikog poštovanja prema poslu podučavanja.

I Europa ima iznimno dobar primjer odnosa prema učiteljskoj profesiji: Finsku. Prosvjetare se i u ovoj zemlji iznimno cijeni i tretira jednako kao liječnike i odvjetnike; učiteljima postaje deset posto najboljih maturanata, odnosno kandidata za studij; izvrsno su plaćeni i time - baš kao i u Kini, koja također provodi politiku osiguravanja dobrog materijalnog statusa prosvjetara - visoko motivirani za obavljanje posla koji se smatra ključnim za prosperitet cijelog društva.

Na globalnoj razini, međutim, status učitelja, plaća i općenito kvaliteta života pali su, a rekordni broj učitelja napušta učionice. The Guardian je nedavno objavio kako nedostatak podrške nastavnike diljem Engleske odvodi iz profesije mnogo brže nego što ih se može zamijeniti, ilustrirajući to primjerom Engleske kojoj trenutačno nedostaje čak 30.000 učitelja, osobito u srednjoškolskom obrazovanju gdje je nepopunjeno 20 posto radnih mjesta. Nedostatak nastavnika, navodi se, čini da razredi postaju veći; veće razrede teže je kontrolirati, što otežava poučavanje, što za posljedicu ima slabiji učenički napredak i konačno dobiveno neodgovarajuće obrazovanje.

Iako se u Hrvatskoj ne govori o manjku učiteljsko-nastavničkog kadra - dapače, s obzirom na demografske prilike i sve manje novoupisanih školaraca, stvaraju se viškovi - kriza učitelja i profesora postoji u Hrvatskoj.

- Učitelji nisu dovoljno vrednovani, ni materijalno ni kao profesija koja spada u javne službe. Potcijenjeni smo na svaki način - kaže Ana Hinić, nastavnica povijesti u Osnovnoj školi "Žrnovnica" i povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Splitsko-dalmatinske županije. Profesorica Hinić smatra da "treba pronaći način kako zadržati najbolje među nama", te "dugoročnim različitim konceptima i strategijama poboljšati položaj i učitelja i učenika." A prvo što bi trebalo uraditi poboljšanje je materijalnog položaja učitelja jer je, kaže, vrlo važno imati motiviranog radnika.

- I treba prestati računati da učitelje mora držati entuzijazam. On se ne traži ni od bankara ni od arhitekata, a mi učitelji - i medicinske sestre - trebali bismo funkcionirati upravo tako, na entuzijazam, a ne na pristojnu plaću dobivenu za svoj rad, što je ponižavajuće!

'Na normabelima'
Stres je razlog zbog kojega su učitelji i nastavnici samo u Engleskoj u protekle četiri godine uzeli 1,3 milijuna dana bolovanja. Tamošnji sindikat upozorava da je na dugotrajnom bolovanju od mjesec i više dana zbog pritisaka, stresa, anksioznosti i drugih mentalnih stanja prošle godine bilo 3750 učitelja i nastavnika. Situacija u Hrvatskoj mogla bi se ilustrirati svojevremenim naslovom članka koji kaže kako je sve više učitelja i nastavnika "na normabelu".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 20:30