StoryEditorOCM
ŽivotINSPIRATIVNA PRIČA

‘U 78. godini ne ovisim o nikome!‘: Ankica i Vlado nisu kukali nego su zasukali rukave i podigli rajski vrt na Marjanu. Na ovome je teško ne zavidjeti

Piše PSD
26. travnja 2020. - 16:26
Patka u zagrljaju gospođe Ankice: korisne su u vrtu, skupljaju puževe, jedu kukce, a i prave su prijateljiceYouTube Screenshot/ Only Food and Horses

"Trudimo se raditi krajnje pošteno i čisto, ja sam imao 49. godine kad sam počeo s ovim, bio sam totalna neznalica, što je dokaz da se uz odgovarajući trud i malo sreće može učiniti puno.

To je i moja poruka mladima, koji se često znaju osjećati obeshrabreni. Imaju šansu, ako se sami potrude, i moraju voljeti ono što će raditi" - zbori 78-godišnji Splićanin Vlado Hedl, koji nedvojbeno dobro zna što govori.

Prije 29 godina, naime, sa suprugom Ankicom na južnim je obroncima Marjana počeo saditi vrt, koji je nakon tri desetljeća prerastao u istinsku oazu prvoklasnih povrtlarskih proizvoda, u potrazi za kojima mu upućeni Splićani, pošto ga nema na Pazaru gdje bi ih njihovi kupci inače našli, naveliko "hodočaste".


"Komentari na naše povrće su pozitivni, fantastični, svatko tko je došao, doveo je rođaka, prijatelja, pogotovo sad u ovom periodu. Pohvale i nama puno znače" - skromno podvlači vrijedna gospođa koja je, neprestano, dok je snimateljska ekipa radila svoj posao, brala, prala i sjeckala ekološki uzgojenu verduru, od koje je uskoro spravljen vrhunski povrtni rižoto, kojeg se ne bi posramili ni elitni restorani i koji bi u njima zasluženo ponio visoku cijenu.


"Starce se nerado gleda u društvu, a mi sebe ne smatramo viškom, još uvijek smo svrsishodni, materijalno ne ovisimo o nikome.

Zahvaljujući klimatskim uvjetima, posao ovdje uspijeva 12 mjeseci u godini, fizički je težak, zahtjevan, mi za sebe kažemo da ovdje živimo, a spavamo u gradu. 

Ali vidite rezultat svoga rada..." - zadovoljno zaključuje Vlado, dok šeta kroz bogate i plodne nasade svoga vrta na bogomdanoj lokaciji.


U njegovom se naručju umiljava maca.

"Supruga i ja izrazito volimo životinje, živimo s njima, smatramo ih članovima obitelji... " - priča šjor Vlado, dok oko njegove Ankice gaču patke i rado joj dolaze u krilo.

Patke su, osim što su ljubimice obitelji Hedl, i vrlo korisne u vrtu, skidaju puževe s biljaka, hvataju kukce...

"Sijali smo kukuruz šećerac i jedne godine nije bilo ni jednog klipa, sve su pojeli miševi. Onda smo doveli mace", priča šjor Vlado kako se dogodila još jedna višestruko korisna spona.

"Početak je svaki težak, bio je i nama, ali najbitnija je stvar da to trebate voljeti! Ima neizvjesnosti, hoće li nešto uspjeti, hoće li biti godina od pojedine kulture, ali ovo je lijek za živce, ne treba vam apaurin..." - dodala je još jednu, i to ne zanemarivu blagodat svoje životne i bračne preokupacije, Ankica Bjelić Hedl.

Priču o njima pogledajte u VIDEU.

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 11:21