StoryEditorOCM
Životmjesto koje se uglavnom povezuje sa zloglasnim zatvorom stavit će se u svrhu gospodarskog razvoja hrvatske

TURISTIČKE ATRAKCIJE Goli Otok kao hrvatski Alcatraz

Piše PSD.
16. kolovoza 2011. - 10:41

Tijekom svog posjeta Golom Otoku, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, najavila je da će se Goli Otok staviti u svrhu gospodarskog razvoja Hrvatske, prije svega turizma, uz namjeru da se održi i sjećanje na teška vremena.

Kao što je poznato, tijekom Prvoga svjetskog rata na Goli Otok su bili internirani ratni zarobljenici, a od 1948. na njemu je bio zloglasni jugoslavenski zatvor za političke zatvorenike. Na obližnjemu Svetom Grguru bio je ženski odjel tog zatvora. Od 1956. godine na Golom Otoku su zatvarani počinitelji teških kaznenih djela.

Ideju da se nešto napravi s Golim Otokom već godinama zagovara Multimedijalni centar iz Rijeke koji na ovom otoku žele prenamijeniti bivše zatvorske objekte u multidisciplinarnu koloniju, školu mira, ekologije, umjetnosti i upozorenja na nekadašnju namjenu tog prostora.

Jedan od zagovarača takvog art-turizma je i poznati performer Siniša Labrović koji u Kosoričinoj najavi ne vidi umjetničku viziju otoka, prije nekakav tematski park.

- Kao i uvijek politika kasni s idejama. Bio sam s ekipom iz MMC-a još 2002. godine na Golom Otoku, kada je s nama bio i pokojni Ante Zemljar, pjesnik i nekadašnji politički zatvorenik koji je prošao torturu na Golom Otoku.

ALCATRAZ-01
Zloglasni Alcatraz
Ne vjerujem da će Vlada pretvoriti Goli Otok u art koloniju kakvu smo mi zamišljali, prije će to biti ironizirani turizam koji će zabavljati turiste i državi donositi koju kintu. Osobno, predlažem da se razradi ideja autentičnog turizma kad se već igramo potencijalnim mazohizmom - veli Labrović, dodavši kako bi jedan takav tematski park u kojem bi svijetu objasnili kako mi znamo rješavati gordijske čvorove i povijesne probleme, bio tipično rješenje za naše prilike.

Da se jedan zloglasni zatvor pretvori u turističku atrakciju stari je model koji već funkcionira diljem svijeta i donosi prihode, ali i u Hrvatskoj.

Primjerice, u Slavonskom Brodu, u tamošnjoj Tvrđavi otvorena je replika najvećeg austrougarskog zatvora koji se nalazi u češkom Brnu. Prizori takvog zatvora su autentični, uz pregradne zidove za samicu, te sprave za mučenje, no sumnjamo da se turisti podvrgavaju tom izazovu prošlosti.

‘Crni turizam’

Također, za javnost je otvoren stari austrougarski podzemni tunel kod Dvojnih vrata u središtu grada Pule. Turisti mogu obići 400 od oko 900 metara tunela i središnju dvoranu. Pula je inače premrežena s pedesetak kilometara podzemnih tunela izgrađenih u vrijeme kada je taj grad bio glavna ratna luka bivše monarhije.

Konačno, i na Visu mnogi turisti traže posjet vojnim potkopima i tunelima koje je radila jugovojska tijekom Drugoga svjetskog rata, izbušivši otok poput sira ementala.

Osim vlage, smeća i šišmiša i nema se baš što vidjeti.
Da se takvi prostori uz koje je vezana ratna, kriminalna ili neka druga crna prošlost, prenamijene u turističke svrhe, nerijetka je praksa u svijetu koji takav đir poznaje kao takozvani ‘crni turizam’. On kao takav privlači posjetitelje koji imaju želju vidjeti mjesta gdje su ljudi patili, umirali ili ratovali.

GOLIOTOK02
Nekadašnji politički zatvor na Dugom otoku
O kakvim je posjetiteljima riječ? Neki će možda kazati - uvrnutima, a drugi će reći da su takva mjesta podsjetnik na ljudsku glupost ili pak na prošlost koja se ne smije zaboraviti. Najbolji primjer za to je Alcatraz, mali otok u sredini zaljeva San Francisca u Kaliforniji do 1963. godine koji je služio kao zloglasni federalni zatvor. Danas je Alcatraz turistička atrakcija koju svake godine posjeti više milijuna turista iz cijelog svijeta.

merien ilić

Samoubilačka atrakcija

Grad duhova Pripjat udaljen je pet kilometara od nuklearne elektrane u Černobilu gdje je u kombinaciji lošeg projekta i greške na sustavu, 1986. godine došlo do eksplozije koja je ozračila više od 600 tisuća ljudi, a točan broj žrtava koje su posljedično umrle od raka i ostalih bolesti još nije utvrđen. Danas je Pripjat gotovo samoubilačka turistička atrakcija. Naime, radijacija je tamo još prisutna.

Vražji otok - ugodno mjesto

Gotovo cijelo stoljeće do 1946. godine surov zatvorski kompleks bio je smješten na ovom malom otoku u Atlantiku ispred obala Francuske Gvajane. Nekadašnja kaznionica iz pakla postala je ugodno mjesto za turističke obilaske koje najčešće posjećuju putnici s velikih prekooceanskih kruzera, a prespavati se može i u hotelu.

New Orleans

Kada je 2005. godine uragan “Katarina” poharao New Orleans najteže je stradao kvart Lower Ninth Ward. Danas na to mjesto dolaze turisti, a glumac Brad Pitt pokrenuo je zakladu koja ima cilj obnoviti sve kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 04:51