StoryEditor
ŽivotVELIKAN GLAZBENE SCENE

Tupac Shakur je kralj rapa i 20 godina nakon tragične smrti

Piše PSD
13. rujna 2016. - 20:19
fotoshakur

Nakon što je 7. rujna 1996. godine u pucnjavi iz automobila na raskrižju u Las Vegasu ranjen s četiri hica, Tupac Shakur ili 2Pac podlegao je ozljedama u bolnici šest dana poslije.

I dvadeset godina nakon smrti, uzor je novom naraštaju rap umjetnika, njegov lik krasi najneobičnija mjesta na Zemlji, a "nastupio" je i na koncertu kao hologram.

- Više od svega bio je simbol egzistencijalne tjeskobe siromašnih i ljudi na rubu društva. Bio je glas onih koji glasa nisu imali.

I danas mislim da je, kao nijedan umjetnik hip-hopa prije njega, mogao reproducirati svoj glas u svem svojem bogatstvu, dubini i osjećaju - smatra Khaled M., sin libijskih disidenata i raper, otkrivajući razloge Tupacova vrtoglavog uspona.

Još se sjeća kako se iznenadio kada je, došavši 2011. u Libiju nakon pada diktarora Moamera Gadafija, na zidovima, daleko od Amerike, ugledao raperov lik.

Utjecaj pjevača prepoznatljivog po bandani koju je nosio oko glave, ne smanjuje se. Zahvaljujući širokoj paleti osjećaja i načinu na koji ih je izražavao, njegove su pjesme rušile kulturne i zemljopisne granice.

Njegovim nasljednikom se proglasila palestinska hip-hop skupina DAM te iranski, afrički i istočnoeuropski raperi. No, nije uvijek bio pozitivan uzor. Tijekom građanskog rata u Sijera Leoneu pobunjenici su nosili majice s Tupacovim likom. "Hit 'Em Up" - oda nasilju - bila je njihova ratna himna.

Tupacova pogibija još nije sasvim rasvijetljena i ostavlja prostora najrazličitijim pretpostavkama. Redovito ga "viđaju" živog, kao i Elvisa. Los Angeles Times je nakon kontroverzne istrage 2002. zaključio da ga je mecima izrešetao Crips, jedna od dviju velikih bandi u Los Angelesu.

Ubijen je u 25. godini života, u vrijeme svađe rapera zapadne obale, čiji je predvodnik bio i onih s istočne. Njihova je perjanica bio Notorious B.I.G koji je ubijen šest mjeseci nakon Shakura.

Nasilje je imalo veliku ulogu u životu i u glazbi Tupaca Shakura. "Me Against the World" je bio prvi album na vrhu američke ljestvice hitova čiji je autor bio u zatvoru. Shakur je služio kaznu za silovanje.

Međutim, karijeru je počeo kao plesač u skupni Digital Underground i bio je jedan od rijetkih rapera koji je otvoreno osuđivao nasilje nad ženama. U 1990-im, na vrhuncu svoje karijere, bio je priznat i kao glumac i snimio je nekoliko filmova.

Jedan od najneobičnijih trenutaka u Tupacovu "životu nakon smrti" svakako je bilo njegovo "pojavljivanje" na pozornici na festivalu u Coachelli 2012.

Na tom je koncertu "nastupio" u obliku holograma, slike načinjene laserom.

Unatoč njegovu utjecaju i mnoštvu obožavatelja koji njeguju uspomenu na njega, službena priznanja su rijetkost zbog upitne ostavštine ovog umjetnika.

item - id = 424133
related id = 0 -> 1104169
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 20:51