StoryEditor
Životgay friendly tableta

Truvada drastično smanjuje rizik od zaraze HIV-om

Piše PSD.
28. veljače 2015. - 00:05
Spriječiti zarazu virusom HIV pomoću tablete koja bi se uzimala kao kontracepcija zvuči predobro da bi bilo istinito. No, nova testiranja lijeka truvada, koji se već koristi u liječenju zaraženih HIV-om, pokazuju da je to moguće i da bi ovaj lijek zaista mogao Spriječiti infekciju HIV-om u najrizičnijoj populaciji.

Rezultate testiranja, u koja je bilo uključeno 545 istospolno orijentiranih muškaraca u Velikoj Britaniji i 414 u Francuskoj koji spadaju u skupinu osoba s najvećim rizikom da se zaraze HIV-om tijekom seksualnog odnosa, sada će proučiti britanska i francuska agencija za lijekove i ocijeniti je li ovaj lijek primjeren za preventivnu upotrebu.

Voditelji testiranja bili su oduševljeni učinkom lijeka truvada, koji, prema opisu Europske agencije za lijekove (EMA), ne liječi zaražene HIV-om ili oboljele od AIDS-a, ali može odgoditi vrijeme kada će nastupiti oštećenja imunosnog sustava i razvoja AIDS-a. Lijek je testiran u “stvarnim uvjetima”’ jer je o dobrovoljcima ovisilo hoće li ga uzimati ili neće. No, strah da muškarci neće redovito uzimati lijek pokazao se neutemeljenim.

Britanska studija nazvana “Proud” (preventivna terapija za smanjivanje zaraze HIV-om) prati nekoliko testiranja u drugim državama u kojima se ovaj lijek u preventivnoj upotrebi pokazao učinkovitim. U testiranju u Velikoj Britaniji 545 istospolno orijentiranih muškaraca imalo je tijekom 90 dana barem 10 spolnih partnera. Dobrovoljci su podijeljeni u dvije skupine, prvoj je davan lijek odmah, a drugoj tek godinu dana nakon početka istraživanja.

U prvoj skupini zarazila su se samo tri muškarca, a dugoj njih 19. I podaci iz francuske studije “Ipergay”, u kojoj je u dvije godine sudjelovalo 414 osoba iz visokorizične skupine s prosječno 10 spolnih odnosa mjesečno i osam partnera svaka dva mjeseca, pokazuju da se kod onih koji su uzimali lijek dva do 24 sata prije spolnog odnosa i ponovno 24, odnosno 48 sati nakon njega, rizik infekcije HIV-om smanjio za 86 posto. Većina muškaraca uzimala je lijek četiri dana u tjednu, pa još treba utvrditi bi li ovaj režim bio učinkovit i kod muškaraca koji nemaju tako učestale spolne odnose, ističu stručnjaci.

J. Luetić


Cijena i nuspojave

Učinkovitost tehnike, koja je poznata kao preekspozicijska profilaksa (PrEP), dakle zaštita od izloženosti virusu, vjerojatno neće biti dovoljna za promjenu smjernica u liječenju posljedica zaraze HIV-om, ali u struci je pozdravljena kao novi pristup sprječavanja infekcije. Najveći je problem u Velikoj Britaniji pitanje troškova.

Cijena truvade je oko 490 eura po osobi na mjesec, dok bi cjeloživotno liječenje 19 muškaraca koji su se zarazili HIV-om zdravstvenu blagajnu stajalo oko sedam milijuna funti (ili 9,5 milijuna eura). Drugi su problem nuspojave. Naime, truvada može uzrokovati hipofosfatemiju (niska razina fosfata u krvi), glavobolju, vrtoglavicu, proljev, povraćanje, slabost..., što je svakako puno prihvatljivije od bolesti.Izdvojeno

29. svibanj 2020 06:14