Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
ŽivotRazumna odluka

Trebamo li se riješiti nakita u vrijeme epidemije? Stručnjaci kažu da trik ‘skini - stavi‘ ne pomaže: ‘I prsten treba prati, može biti kontaminiran!‘

Piše J. V.
26. ožujka 2020. - 14:20
Shutterstock

Ako ste posljednjih dana pregledavali videa o pranju ruku koja na svojim stranicama dijele zdravstvene organizacije, primijetili ste zasigurno da imaju jednu stvar zajedničku.

Uvijek je riječ o golim rukama, bez nakita.

Budući da se još uvijek ne nazire kraj epidemiji koronavirusa koja se uplela u svaku sferu života stanovnika svijeta, stručnjaci su počeli izdavati upute koje idu do u detalje. A jedna od njih je upravo preporuka o skidanju nakita s ruku na neko vrijeme.

Pa čak i vjenčanog i zaručničkog prstenja, pa i onoga nakita koji ste naslijedili i nikada ne skidate s ruku. Mjera je to zaštite o kojoj piše i Insider.

Kako biste svoje dlanove što uspješnije nasapunali, a potom i isprali s njih potencijalne viruse, poželjno je da ruke budu što čišće i da taj proces obavite što nesmetanije. 

Ako ne želite prestati nositi vjenčano prstenje, trebali biste i njega nakon svakog povratka kući, oprati posebno u toploj vodi i sapunu, sugerira istraživanje objavljeno još 2018. Isto vrijedi i za ručne satove.

Studija je provedena na zdravstvenim djelatnicima, a mjesta na koži gdje se nalazio prsten ili sat pokazala su se kao "zaštićeni dijelovi na kojima su bakterije cvjetale". Ispitanici koji nisu nosili prstenje pokazali su se gotovo dvostruko učinkovitijima u pranju ruku.

I dezinficijens za ruke mogao bi biti manje djelotvoran ukoliko nosite prstenje. Studija iz 2003. pokazala je da medicinske sestre koje nose neku vrstu nakita imaju više bakterija na rukama od onih koje ga ne nose - obje skupine ispitivane su nakon korištenja gela za dezinfekciju.

Iako je danas riječ o virusu, a ne bakterijama, i nova saznanja idu u prilog ovim tvrdnjama. Budući da su stručnjaci nemali broj puta naglasili kako je od ekstremne važnosti istrljati baš svaki dio ruku sapunicom, temeljito ju isprati i osušiti ruke, možemo uvidjeti kako bi prsten mogao biti prepreka na putu ka savršeno čistim rukama.

Ne samo da dio pod njim ne bismo bili u mogućnosti oprati kako treba, a sapunica bi ga zaobišla, već i nakon sušenja ruku, taj dio ostaje mokar. Kako bismo dovršili proces čišćenja, sušenje je od velike važnosti. 

Ne pomaže ni "trik" skini - stavi. 

"Ako je prsten kontaminiran, a vi ste oprali ruke, jednom kad ga vratite, ponovno ste vratili zarazu. Morate prati i prstenje koje nosite", tumači Lucy Wilson, profesorica na Odsjeku za zdravstvene djelatnosti Sveučilišta u Marylandu.

Prsten možete uroniti u vruću vodu s dosta sapunice, protrljati ga čistim jagodicama prstiju i osušiti. Iako na ovu temu nikakve upute nisu stigle izravno od Svjetske zdravstvene organizacije, brojni stručnjaci poručuju da "se vodite zdravim razumom" kad je riječ o ovoj temi i pobrinete da ikakve prepreke savršenom pranju ruku budu uklonjene.

#NAKIT#KORONAVIRUS#PRANJE RUKU

Izdvojeno