StoryEditor
ŽivotBRAVO, MOMCI

Torcida u splitskoj Vukovarskoj ulici posvetila mural ubijenoj vukovarskoj djeci i Franji Matijeviću, koji nije propuštao ni jednu Hajdukovu utakmicu

17. studenog 2020. - 13:56
Franjo Matijević na Torcidinom muraluHajdučke Vijesti

Ulica herojskog grada Vukovara u našem je gradu, zahvaljujući Torcidi, bogatija za još jedan mural u spomen na 34 ubijene vukovarske djece tijekom velikosrpske agresije.

Posebnu je posvetu dobio Franjo Matijević, rodom iz Kukujevaca u Vojvodini.

Kad je ubijen imao je svega 16 godina, a mladić je bio poznat po tome što nije propuštao nijednu utakmicu Hajduka.

Ideju za mural navijačima je dala knjiga Ani Galović "Mama, ne vidim nebo", u kojem je detaljno opisala sudbine 34 djece stradale u velikosrpskoj agresiji. Na zidu u Vukovarskoj ulici dodan je popis te djece, što je posebno ganulo spisateljicu.

- Nakon dvije godine pisanja i istraživanja sudbina poginule, ubijene i nestale vukovarske djece prvi put sam zaplakala, od sreće.

Ne biste vjerovali koliko je teško pomaknuti kamen zaborava koji stoji 29 punih godina - ne pisanja, ne spominjanja. Zahvaljujući vukovarskom branitelju, prijatelju Damiru Markušu koji me povezao s ovim čarobnjacima iz Splita, jedan korak smo manje na tom putu.

Talent veći od ljubavi

Sve zbog ovih velikih umjetnika, kojima je samo talent veći od ljubavi prema svom gradu i klubu.

Torcida je prema sadržaju knjige "Mama, ne vidim nebo" oslikala mural posvećen vukovarskoj djeci ispisavši imena stradale djece u bitci za Vukovar i vremenu okupacije tzv. SAO Krajine 1992. godine.

Među njima posebno mjesto ima navijač Hajduka, Franjo Matijević iz rodnih Kukujevaca u Vojvodini, šesnaestogodišnji dječak koji nije propuštao utakmice voljenog kluba.

Njegov stariji brat Nikola poginuo je na položaju u Borovu naselju krajem kolovoza 1991., dok su Franjo, majka i otac oteti iz obiteljskog doma u Kukujevcima, te mučki ubijeni pored mjesnog groblja u Mohovu nedaleko Vukovara.

Nikad nitko nije odgovarao

Za ubojstvo šesnaestogodišnjeg Franje, majke i oca nikad nitko nije odgovarao. Ovo je samo jedan djelić u kojem ne damo zaborav za žrtve dječjih života. Torcida ne zaboravlja, ne zaboravljamo ni mi. Obitelj Matijević u srcu, poručila je Ani Galović.

- Bravo momci, ruke van se pozlatile tko je ovo napravija, Skoro sam počeja plakat, Svaka vam čast, ne smije se nikad zaboraviti, Primi dragi Isuse u krilo ove svoje male nevine duše, Vukovar, Hajduk, Torcida, zauvik u srcu - samo su neki od komentara odušvljenih navijač koje su ostavili na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 10:43