StoryEditorOCM
ŽivotSutivanski entuzijasti predvođeni Ivom Ljubetićem Štekom pripremaju projekt aktivnog turizma

Tjedan adrenalina od Paklenice do Biševa

Piše PSD.
3. kolovoza 2008. - 20:45

Svi turisti željni pustolovine uskoro bi u jednom paketu trebali dobiti najuzbudljivije sportske aktivnosti: od raftinga na Cetini, preko kajaka na Šolti do ronjenja u Modroj špilji, i još mnogo toga

Dva dana Paklenice, rafting na Cetini, kajak na Šolti, brdski biciklizam i penjanje na Braču, ronjenje na Biševu, i sve to upakirano u tjedan adrenalinskog odmora uskoro više ne bi trebala biti nemoguća misija. Sutivanski entuzijasti, predvođeni ocem manifestacije “Vanka regule” Ivom Ljubetićem Štekom, odlučili su pripremiti projekt pustolovnog turizma namijenjenog putnicima namjernicima željnim nečeg malo većeg od običnog izležavanja na hotelskom bazenu.

Put maslinova ulja

Šteka i njegova ekipa su spremni na akciju, a za početak će pasti predstavljanje njihova projekta na jednom od sljedećih turističkih sajmova. Prvi je na redu onaj u Skandinaviji na kojem će se ljudima od adrenalina, kakvih je sve više u svijetu, ponuditi putovanje prepuno čiste akcije.

- Njih samo na Braču čeka više od sto kilometara makadamskih staza, namijenjenih ljudima koji vole teže biciklističke uvjete. Tu su i četiri otočne uređene biciklističke kružne staze povezane u jednu veliku cjelinu. Imamo i uređena penjališta ne samo po stijenama u okolici Sutivana nego i na onima s područja Vidove gore. Zašto turist ne bi mogao kajakom otploviti do Šolte, ili na primjer iz Sutivana jet-skijem do Omiša, a potom do kanjona Cetine? To nije problem, bitno je samo povezati turističke djelatnike sklone ovakvom razmišljanju, a onda nakon toga počinje akcija u kojoj na kraju priče dobivamo zadovoljna gosta – kaže Šteka ne krijući kako su prvi pregovori o sjedinjavanju pustolovnih akcija sa šireg dalmatinskog područja urodili dobrim pomacima.

No, nije to jedina mogućnost kojom bi se Brač mogao otvoriti svijetu. Šteka i ekipa su uz pomoć lokalnih čelnika zasukali rukave, pa su pripremili, točnije uredili Put maslinova ulja. U prijevodu bi to značilo 16 kilometara dotjerane biciklističko-pješačke staze koja se dijelom dotiče sutivanskog Parka prirode.

A naziv joj sve kaže, riječ je o putu žutog bogatstva na kojem se turisti upoznavaju sa svim segmentima proizvodnje tekućega zlata. Zainteresiranih već ima...

- Ovaj projekt uključuje šetnju preko maslinika, u sezoni maslina i berbu plodova, davanje ruke u goloj proizvodnji i na kraju njegovo kušanje u jednom od autohtonih restorana. Vrijeme je za osvješćivanje, i pokretanje turizma u pravce koji do sada nisu bili uobičajeni, ali su, gledano po svjetskim rezultatima, i više nego podatni za razvoj – kaže Šteka navodeći i kako se na ovaj projekt direktno nastavlja onaj agroturizma koji obuhavaća sanaciju devastiranih starih bračkih kuća i njihova pretvaranja u turističke objekte. 

Opširne informacije za bicikliste

I nije se stalo samo na riječima. Bračke turističke agencije i uredi ljudima od akcije nude svu silu brošura i detaljnih planova na kojima se iscrpno prezentiraju biciklističke staze, penjališta, kružni tokovi i sve spojnice. Svaki biciklist tako dobiva sve potrebne informacije o udaljenosti, težini puta, kontaktima u slučaju problema, stajališnim točkama, uglavnom svim važnim podacima koji mu jamče sigurnu vožnju po otočnim otvorenim i skrivenim lokacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 22:05