StoryEditorOCM
ŽivotProgram "Zaželi"

Teško zapošljive žene će brinut o starcima u Zagori

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
14. prosinca 2022. - 09:32
Na uvodnoj konferenciji sudjelovali su Ivica Listeš, Mila Perić, Petar Maretić, Jakov Vetma, Marijana Pleština i Ana BubićAnte Čizmić/Cropix

U prostorima Općine Klis jučer je održana uvodna konferencija nastavka programa “Zaželi”, odnosno njegove treće faze. Naime, nakon provedenog programa “Zaželi II” potpisan je novi ugovor za nastavak treće faze programa, “Zaželi III”, u sklopu kojega se kroz projekt “Za snažnije žene i kvalitetniju starost” zaposlilo 29 žena, pripadnica ranjive skupine s područja općina Klis, Dugopolje i Dicmo.

Prema riječima Mile Perić, pročelnice za opće poslove u Općini Klis i voditeljice projekta, ukupna je vrijednost projekta 1.425.106,88 kuna.

– Zaposlene žene pružat će u sljedećih šest mjeseci pomoć i podršku za 174 starije i nemoćne osobe na području navedenih općina. Nositelj je projekta Općina Klis u suradnji s partnerskim općinama Dicmo i Dugopolje, te obveznim partnerima, Centrom za socijalnu skrb Split i Sinj te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Split.

Tijekom osam mjesec

Projekt će se provoditi tijekom osam mjeseci, dok će žene u izravnom radu s korisnicima provesti šest mjeseci, dakle do 19. lipnja iduće godine.

Program je zasnovan na europskim i nacionalnim preporukama poboljšanja statusa žene na tržištu rada, s naglaskom na socijalnu uključenost.

Posebnu zahvalu upućujemo projektnom timu koji je bio uz nas tijekom ove dvije faze, i svakako svim ženama koje su do sada uspješno provodile svoje zadatke i nadamo se da će se tako nastaviti i u budućnosti – poručila je pročelnica Mila Perić, uputivši tako zahvalu projektnom timu, među kojima su koordinator projekta Ivica Listeš, administratorica Ana Bubić i Marijana Pleština, također suradnica na projektu.

Zahvalu su izrazili i načelnici, pa je tako domaćin ove konferencije, načelnik općine Klis Jakov Vetma istaknuo kolika je važnost ovog projekta za područje njihove općine, kao i čitave Dalmatinske zagore.

– Projekt “Zaželi” se, kao što vidite, nastavlja svojim tijekom. Nakon nekoliko faza koje smo provodili uvijek u partnerstvu s općinama Dugopolje i Dicmo, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, kojima ovim putem zahvaljujem, počinjemo novu fazu.

image

Program ‘Zaželi‘ zapošljava pripadnice ranjive skupine s područja općina Klis, Dugopolje i Dicmo

Ante Čizmić/Cropix

Ne žele ići u domove

Ovdje se radi o spajanju dvije kategorije osoba, teško zapošljivih žena i korisnika, posebno na području Dalmatinske zagore, koji imaju potrebu za tom vrstom usluge. Uz sve projekte koje provodimo, a koji su dobrim dijelom komunalne naravi, mislim da je ovaj projekt idealan za ove naše prostore i da smo sretni što zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, koja je u tom pogledu podignula razinu financiranja, možemo dobiti ova sredstva u ukupnom iznosu od oko 1,4 milijuna kuna.

To se možda čini mali iznos u odnosu na neke druge projekte, međutim, on ima jednu drugu, socijalnu vrijednost, odnosno komponentu, koja je nemjerljiva s ostalim projektima – smatra načelnik Vetma, ističući u tom pravcu kvalitetnu i uspješnu suradnju s općinama Dugopolje i Dicmo.

– Ovo je već treći projekt koji provodimo zajedno, što znači da ove tri općine jako dobro surađuju, ne samo kroz ovaj projekt, nego i kroz program LAG Zagora, gdje isto imamo dosta aktivnosti i povlačimo sredstva iz EU fondova.

Mislim da je ovaj projekt “Zaželi” ipak jedna od ljepših stvari koje su fondovi ponudili lokalnoj samoupravi, budući da su se, kao što sam rekao, spojile dvije skupine ljudi, jedna teško zapošljiva, koja ne može na tržištu rada pronaći svoje mjesto, a druga je skupina ona koja traži pomoć. To je posebno važno kada znamo da nema toliko mjesta u domovima za starije i nemoćne, i kad znamo da neki ljudi, pogotovu na području naše Zagore, ne žele ići u domove, nego žele ostati na svojem ognjištu, a mi im ovim projektom zapravo dajemo mogućnost da dobiju tu uslugu i da u starosti ne idu u neku drugu sredinu.

Kad je riječ o samoj općini Klis, kroz ovaj projekt zapošljavamo deset žena koje se brinu o 60 korisnika.

Govorimo o općini koja je površinom iznimno velika, dvostruko veća od grada Splita, i gdje sama komunikacija nije jednostavna, zato zahvaljujem svima koji rade u ovom projektu i koji su radili na prethodna dva, koji pomažu da ovo živi dalje – kazao je načelnik Vetma, ističući kako se nada da će Vlada RH, koja je kroz ovaj projekt već osigurala dodatne financije, kroz novi operativni program ponuditi još sredstava i da će ovo postati konstantna usluga koju lokalna zajednica može ponuditi svojim stanovnicima.

image

Petar Maretić i Jakov Vetma

Ante Čizmić/Cropix

Briga o najpotrebitijima

Kad je riječ o ostale dvije lokalne zajednice, na području općine Dicmo zaposleno je kroz ovaj projekt 11 žena, koje rade sa 66 korisnika, te na području općine Dugopolje osam žena, koje se brinu o 48 korisnika.

Tako je ovom prigodom voditeljima projekta i svima koji već dugi niz godina rade na ovom projektu zahvalio i Petar Maretić, načelnik općine Dicmo.

– Svi znamo koliko je ovo značajan projekt za malu sredinu, gdje imamo stotinjak osoba s raznim potrebama, od starijih osoba do osoba s invaliditetom..., a pretežno je riječ o samcima. Ovakve su pomoći rasteretile nas kao općinu, žene koje su uključene u projekte obilaze potrebite, s njima razgovaraju, ako treba, idu u ambulantu, idu u trgovinu, brinu se o njima, što već treba.

Projekt je pokazao da se lokalne samouprave i država brinu o najpotrebitijima, pa ovom prigodom zahvaljujem načelniku Vetmi, s kojim surađujemo na svim poljima, i nadam se da će ovakvih projekata biti više – poručio je Maretić.

Vjerujem da bi ove riječi o zajedničkoj suradnji potvrdio i načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić jer, kao što je načelnik Dicma rekao, zaista zajednički radimo na više projekata - zaključio je Vetma. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 04:51