StoryEditorOCM
Životsimbol otpora

Svijet se ujedinio u borbi za pravdu tragično stradale djevojke iz Irana. Tko je bila 22-godišnja Mahsa čiji je život brutalno skončao samo zato jer nije pokrila dugu crnu kosu?

Piše Vinko Paić
30. rujna 2022. - 22:10

- Glavna je poruka: žene, sloboda i život, to je slogan koji i Iranke koriste na prosvjedima. Želimo poručiti Irankama da nisu same. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju. Mi, aktivistice iz ženskih organizacija i inicijativa, prosvjedovat ćemo kako bismo izrazile solidarnost s Irankama i Irancima koji diljem Irana protestiraju zbog ubojstva Mahse Amini - kazala je na današnjem prosvjednom skupu u Zagrebu ispred veleposlanstva Islamske Republike Iran jedna od organizatorica Rada Borić.

Diljem svijeta prosvjeduje se zbog smrti 22-godišnjakinje koju je u Teheranu 16. rujna uhitila i pretukla vjerska policija zbog neprimjerenog nošenja hidžaba i to samo zato što nije dovoljno čedno pokrila kosu. Njena smrt pod sumnjivim okolnostima još se istražuje, a u međuvremenu je Mahsa Amini postala simbol otpora protiv nasilnog ugnjetavanja s kojim se žene u Iranu suočavaju desetljećima.

image

Prosvjeduje se i u Istanbulu gdje se tisuće ljude okupilo ispred iranskog veleposlanstva.

Yasin Akgul/AFP

Prema iranskim strogim pravilima odijevanja, žene i djevojčice se još od Islamske revolucije 1979. u javnosti ne smiju pojavljivati bez hidžaba, vela ili marame, kojima moraju pokrivati kosu o čemu brigu vode pripadnici ‘moralne policije‘. Mnoge od njih ovome se suprotstavljaju riskirajući time da budu uhićene.

U krvavim iranskim prosvjedima dosad je poginulo najmanje pedeset ljudi, dok se njih stotine nalaze u zatvorima diljem zemlje. Među njima su i muškarci koji su odlučili podržati žensku revoluciju. Posebno je potresan video mlade žene koja stoji ispred policije i veže kosu. Nakon što je to napravila ubijena je sa šest metaka u vrat, srce, ruku i trbuh. Prije nego što se zaputila na prosvjed snimila je video u kojemu poručuje da vjeruje u bolju budućnost. Hadis Najafi bila je godinu dana starija od Mahse, a na društvenim mrežama pratilo ju je više od 72 tisuće ljudi.

Prosvjednici na okupljanjima izvikuju da će radije umrijeti, nego živjeti u ovakvom Iranu, a ne prosvjeduje se samo na ulicama iranskih gradova. Društvene mreže prepune su objava žena i djevojaka na kojima objavljuju snimke rezanja duge kose i paljenja hidžaba. Ovo su inače najveći prosvjedi u Iranu nakon onih u studenom 2019. koje je potaknuo rast cijene goriva.

Mahsa je uhićena 13. rujna na ulazu u željezničku stanicu Shahid Haghani Expressway u Teheranu. U glavni je grad s obitelji doputovala iz rodnog Saghesa u Kurdistanu da vidi turističke znamenitosti.

image

Žene su se okupile i ispred iranskog veleposlanstva u Nikoziji, glavnom gradu Cipra.

Iakovos Hatzistavrou/AFP

Preminula je od posljedica ozljeda glave tri dana kasnije na Odjelu intenzivne njege teheranske bolnice Kasra. Svjedoci tvrde da je policija odvela Mahsu u vozilo i tukla je, a ona je u bolnicu prevezena nakon što je pala u komu. Izvješće iz bolnice kaže da je djevojka već bila mrtva kad je stigla u bolnicu. Kasnije je to isto izvješće nestalo s interneta. Sumnja se da je pretrpjela potres mozga nakon snažnog udarca u glavu.

Na jednoj fotografiji koja se prošila internetom vidi se Mahsu u krevetu s natečenim crnim očima i krvi koja teče iz ušiju. Video koji je objavila iranska državna televizija pokazuje kako nesretna djevojka odjednom pada na zemlju, dok s policajcima pregovara o puštanju na slobodu. Policija je odbacila optužbe za mučenje objašnjavajući smrt ‘iznenadnim srčanim udarom‘. Tijelo je bez obdukcije prevezla u Saghes gdje je Mahsa sutradan pokopana.

image

Prosvjedi u Madridu u znak potpore Mahsi Amini.

Thomas Coex/AFP

U razgovoru za Sky News, politički aktivist i jedan od boraca kurdskih pešmergi, Erfan Mortezaei, ispričao je što se dogodilo njegovoj rođakinji kazavši da je ovaj nemili događaj izazvao da se čuje glas bijesnog iranskog naroda. Tvrdi da je Mahsa bila u kupovini u Teheranu s rođacima i bratom Ashkanom. Kad ih je zaustavila ‘moralna policija‘ Mahsi su rekli da joj hidžab nije dobro namješten.

- Ashkan im je pokušao objasniti da nisu u svom rodnom gradu i da su u Teheranu stranci, što bi trebalo uzeti u obzir. Molili su policajce da ih ne privedu. U natezanju s policijom, Mahsa je poprskana suzavcem po licu i na silu ugurana u policijski kombi te odvedena u stanicu - rekao je rođak.

- Tijekom vožnje mučili su je i vrijeđali. Kad su došli u stanicu, požalila se da ne vidi dobro i tad je počela gubiti svijest. Hitnoj pomoći je trebalo više od 30 minuta da dođu, a u bolnicu je dovedena tek sat i pol nakon što joj je pozlilo. Njezina je smrt bila iskra koja je zapalila prosvjede širom Irana i Kurdistana. Mahsa je sada postala glas bijesa iranskog naroda - ističe njen rođak.

image

Jedna prosvjednica u Buenos Airesu na trbuhu je velikim crvenim slovima ispisala Mahsino ime.

Luis Robayo/AFP

Njezini roditelji podnijeli su tužbu protiv osoba koje su privele njihovu kćer kao i onih koje su s njom razgovarale kada je došla u stanicu ćudoredne policije, rekao je odvjetnik obitelji. Od državnog odvjetništva i istražnog suca zatražio je provedbu iscrpne istrage o načinu na koji je privođenje provedeno sve do trenutka kada je Mahsa prevezena u bolnicu. Želi i da vlasti prilože sve videosnimke i fotografije koje pokrivaju vrijeme koje je djevojka provela u rukama policije.

image

Mahsa Amini nije imala nikakve veze s politikom. Gledala je svoja posla i klonila se politike.

Ringo Chiu/AFP

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u razgovoru za javnu televiziju kazao je kako smatra da je u ovom slučaju za vlast važna transparentnost i da će se uskoro objaviti konačno izvješće o uzroku smrti mlade žene. Prije odlaska u New York na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda koja se održavala prošlog tjedna telefonirao je s roditeljima Mahse Amini. Izrazio im je sućut i naredio istragu oko smrti, izvijestila je državna novinska agencija.

- Vaša kći je bila kao moja kći - navodno je kazao predsjednik Raisi.

image

Velike demonstracije održale su se i u Berlinu.

John Macdougall/AFP

Mahsa Amini nije imala nikakve veze s politikom, unatoč tome što su takve tvrdnje iznijeli neki provladini mediji. Bila je pripadnica Kurda, koji su manjina u Iranu i uglavnom žive na zapadu zemlje. Gledala je svoja posla i klonila se politike, rekla su dva izvora bliska njezinoj obitelji, piše Jerusalem Post.

Bila je jednostavna mlada žena koja je htjela uživati ​​u životu. Neke od slika koje su se pojavile na internetu pokazuju kako nosi jaki crveni ruž. Na drugima se pojavljuje uz prijatelja i izgleda gotovo sanjivo. Pleše u šarenoj kurdskoj haljini ili sjedi na roditeljskoj sofi u trapericama i crnom džemperu. Kad god je to mogla, otkrivala je svoju dugu crnu kosu zbog koje je na kraju i skončala. Nedavno je proslavila 22. rođendan, a ime joj u prijevodu s kurdskog znači: ‘Ona koja daje život‘. Otac joj je poslovni čovjek, majka domaćica.

image

Mahsina tužna sudbina izvela je na ulice i građane Los Angelesa u Kaliforniji.

Ringo Chiu/AFP

- Njezino ime moramo spominjati i sačuvati ga u sjećanju zauvijek. 22-godišnja Mashsa Amini preminula je u pritvoru jer je prekršila pravilo o nošenju hidžaba. Solidarnost sa svim Irankama i Irancima koji prosvjeduju - napisala je na društvenim mrežama autorica Harryja Pottera J. K. Rowling.

Poruke solidarnosti poslali su i političari poput Billa i Hillary Clinton, Nancy Pelosi, Justina Trudeaua...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 07:23