StoryEditor
ŽivotVRUĆA TEMA

'Svi to rade, a nitko o tome ne govori!': pokrenuli smo žustru raspravu o najneprivlačnijem dijelu muškog tijela, žene ga žele gologa, a muškarci baš i ne; 'Urednije je i higijenskije!', decidirana je Splićanka Anja

Piše Ivana Pavić
20. studenog 2019. - 21:42
shutterstock_496310446

Pokazalo se, bome, da je prilično vruća i sveprisutna tema između muškaraca i njihovih partnerica: trebaju li i oni brijati svoje dlake ispod pazuha ili ne?

Kad je riječ o muškarcima, ako je suditi po anketi koju je napravio portal Men's Health, većina muškaraca brije svoje pazuhe.

U istraživanju je sudjelovalo njih 4 044, a rezultati su pokazali da ih 68 posto redovito brije pazuhe. Od toga 52 posto to čini iz estetskih razloga, 16 posto jer im se pokazalo praktičnijim, osobito kada se bave nekim sportskim aktivnostima.

Svaki deseti muškarac priznao je da nikad nije obrijao pazuhe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ? ? ? ℕ ? (@dann_wst) on

Prije pet godina, ipak, odgovori na ovu anketu bili su potpuno drugačiji.

Čini se da sve više muškaraca vodi računa o svom izgledu, a to uključuje i depilaciju dlaka koje su sve više estetski neprihvatljive. 

Odlučili smo se i sami napraviti kratku anketu i najprije smo pitali Splićanke što misle o ovom muškom "problemu".

- Definitivno sam za brijanje, iako to muškarci uglavnom ne rade. Urednije je i higijenski prihvatljivije - kaže Anja i dodaje da svog dragog s vremena na vrijeme uspije natjerati da skrati dlačice.

Iako i on preferira goli pazuh, nije mu to toliko važno, pa se "sredi" kad nađe vremena za to.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thian Medina (@elbarbondealado) on

- Stvarno mi muškarac obrijanih pazuha izgleda i ljepše, privlačnije, naprosto mi je taj prizor "higijenskiji".

Baš na isti način kao što su mi obrijani ženski pazusi. Moj muž je morao obrijati pazuh radi liječničke pretrage i zamolila sam ga da ih brije i ubuduće.

Stvarno ne vidim ljepotu, šarm, ni zavodljivost u dlakavim muškim pazusima, ne vidim razlog zašto toj zoni ne bi pristupali jednako - kaže Marijana.

- Posebno se to odnosi na muškarce koji vole ljeti nositi majice na bretele, prizor dlakavih pazuha u njima jedna mi je od jezivijih stvari.

Takav mi je prizor baš odbojan. Ježim se pri pomisli kako je putnicima u autobusima, kad se vlasnik neobrijanog pazuha u majici bez rukava primi za rukohvat - zgraža se ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Don't Forget The Unicorns (@dontforgettheunicorns) on

Neke djevojke odgovorile su nam da im čak i nije važno briju li se muškarci ili ne, sve dok pazuh održavaju urednim, odnosno, bitno je da ne smrde. Većina njih smatra da im je pazuh najneprivlačniji dio na tijelu muškarca.

Naposljetku, pitali smo i jednog Dalmatinca što s tim dlakama. Ivan nam je objasnio da je brijanje pazuha u muškim društvima tabu tema, svi to rade, a nitko o tome ne govori. 

- To treba raditi prvenstveno iz higijenskih razloga, na dlakama se skuplja znoj i nema preparata koji će ga ukloniti. Iako je ovakvog stava, ovaj Splićanin priznaje da pazuhe brije jednom u dva mjeseca, prilično rijetko.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by P I T S H U N T E R (@pits.hunter) on

Ono što nam danas smrdi i što nam je odbojno, nekoć je bilo jako korisno, kaže biolog Daniel Lieberman, profesor na sveučilištu Harvard.

Iako znanost nije otkrila točan razlog zbog kojeg imamo dlake ispod pazuha, moguće je da su one tu kako bi privukle suprotni spol. 

- Pazuh ima mnogo apokrinih žlijezda koje izlučuju znoj, koji sadrži steroide, lipide, proteine i druge tvari koje su imale ulogu privlačenja partnerica - objašnjava Lieberman.

To danas očito ne funkcionira jer žene preferiraju čiste i i glatke muške pazuhe, a miris znoja može ih samo odbiti.

Zanima nas što vi mislite?
 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 19:08