ŽivotOPREZ, KONTROLIRAJTE I DJECU

Svi su poludjeli za aplikacijom za 'starenje' nesvjesni njezine 'mračne strane': ako ste instalirali FaceApp, evo što sve ozbiljno riskirate

Piše L.L.
shutterstock_735607483

Posljednjih nekoliko dana društvenim se mrežama šire fotografije na kojima su korisnici umjetno postarani. Aplikacija FaceApp popularna je ne samo među običnim korisnicima, već i među poznatim i slavnima. 

No iza aplikacije koja je, na prvi pogled, osmišljena samo za zabavu krije se i ona mračna strana, piše dnevnik.hr.

Odvjetnica Elizabeth Potts Weinstein na Twitteru je upozorila na uvjete korištenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

'Postaraj me nježno': provukli smo lica poznatih Hrvata kroz popularnu aplikaciju, dobili smo bakice i djedice u trenu! Splićanin je ostao markantan, pogledajte Sevu s borama

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uvjete korištenja FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu i na razini svijeta" dozvolu za "korištenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje objavu, prevođenje i stvaranje drugih dijela" od vašeg sadržaja.

U prijevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god im treba, uključujući i reklame.

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za, primjerice, kondome, lijek protiv impotencije ili pak nešto treće.

Čak i ako korisnici imaju isključenu opciju pristupa fotografijama pohranjenima na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignorira i pristupa fotografijama.

Dodatno bi sve trebalo zabrinuti i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslani u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Yaroslav Goncharov, bivši inženjer Microsofta i Yandexa. 

Weinstein je upozorila i kako je to direktno kršenje europske Direktive o zaštiti osobnih podataka (GDPR). 

Zato, ako ste ju instalirali, preporučujemo da ju uklonite sa svog uređaja kako biste zaštitili buduće fotografije i informacije. Ako pak niste, držite se podalje od nje, piše dnevnik.hr.

#FACEAPP