StoryEditor
ŽivotFEŠTA VINARSTVA

Svečano otvorena 'Sabatina': kroz četvrt stoljeća stigla je do svih vinskih podruma Dalmacije

Piše PSD.
5. studenog 2015. - 23:48
"Proglašavam 25. Sabatinu otvorenu!" - uglas su svi gosti, uzvanici, sudionici, vinari i vinogradari, novinari, okupljeni u tučepskom hotelu "Alga" zajedno svečano otvorili 25. izdanje ovog nastarijeg hrvatskog vinarskog susreta koje ima i prefiks - međunarodno.

Nakon "kvarat" stoljeća i dalje ovo strukovno druženje potiče razvoj kako samih nasada, tako i podrumarstva, a kako su "izdržljivi" i uporni unatoč svim nedaćama koje donosi tržišna utakmica, pohvalio je sve ljude od struke Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora ove manifestacije koja okuplja vodeće vinare iz regije.

Vatreno otvorenje uz vatromet


Jer Sabatina, je u svojoj putešestviji od četvrtine stoljeća "zavirila" u sve kutke Dalmacije, počevši sada već daleke 1991. godine u Čari na otoku Korčuli.

Poseban pozdrav težacima

Poseban pozdrav težacima i ugodan boravak u Tučepima poželio je vinarima Ante Čobrnić, načelnik Općine Tučepi, a sve je pozdravio i direktor Agencije za plaćanje u poljoprivredi Željko Krušarovski, dok je Marko Dražetić savjetnik ministra poljoprivrede, savjetovao sve i vinare i vinogradare kako je bolja perspektiva u radu ako se udruže.

"Trenutno imamo samo tri proizvođačke organizacije, jedno u mljekarstvu i dvije u voćarstvu za koje smo osigurali 2,250.000 kuna, no samo sa dobrim projektima i zajedno možemo unaprijediti proizvodnju. Ovih dana započeli smo sa isplatom potpore poljoprivrednicima za obradu tla gdje ćemo dati 747 milijun kuna" - istakao je savjetnik Dražetić.

U dvojakoj ulozi obratio se okupljenima i Ante Šošić, ispred Splitsko-dalmatinske županije u funkciji dožupana, te kao izaslanik predsjednice Hrvatske.

"Od ukupno 16,5 milijuna trsa na području županije, županija je pomogla sa 2,465.000 sadnicama vinove loze. Nastavit ćemo i dalje kroz brojne poticaje i programe biti na raspolaganju svim poljoprivrednicima" - najavio je dožupan Šošić.

Upriličena je dakako i radionica sljubljivanja vina i hrane, te usporedba domaćih i stranih vina, a istim ritmom - zanimljiva predavanja, degustacije, stručni skupovi, ocjenjivanje kvalitete - odvijat će se sve do nedjelje, uz besplatan ulaz za sve.

Laureati

Uručena  su i priznanja, a laureati su poljoprivredni portal Agrtoklub iz Osijeka koji je dobio nagradu "Zlatno pero Sabatine", Općina Bol koja je dobila nagradu "Zlatna amfora Sabatine" za izuzetan razvoj vinogradarstva na svom području, te Poljoprivreda zadruga Plešivica, kao najbolja vinarska zadruga u 2015. godini.Ivica Milin iz Kaštel Novog dobio je priznanje Uzornog vinogradara, dok je Zlatanu Plenkoviću uručeno priznanje "Mate Bobanović", a Antoniji Krnić priznanje "Stanko Ožanić". Posmrtno je priznanje "Stjepan Bulić" namijenjeno Đordanu Peršuriću, koje je primila njegova kćerka Ana.

A nakon 25 godina Sabatine i zbrajanja svih ocjena koja su vina dobivala proglašeno je i najbolje crno vino Sabatine - Zlatan Plavac vinarije Zlatan otok vlasnika Zlatana Plenkovića, dok je bijelo vino Pošip iz Poljoprivredne zadruge Pošip-Čara dobilo epitet najbolje kapljice te boje, a primio je nagradu Luka Marelić, upravitelj zadruge sa Korčule.
adržaj okvira


SANDRA BARČOT, FOTO: IVO RAVLIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 03:21