StoryEditorOCM
Životna putu izlječenja?

Sve je počelo s ‘manjim‘ simptomima, ali... Potresna je ispovijest slavne spisateljice o borbi s tumorom na mozgu

Piše mozaik sd
24. srpnja 2024. - 17:06

Iako joj nisu davali mnogo šansi, slavna se spisateljica borila i uz ogromnu podršku supruga i svoj osebujni humor danas je nasmijana i u puno boljem stanju, iako njezina bitka za život i zdravlje još uvijek traje.

Popularna spisateljica Sophie Kinsella, autorica je nekih od najuspješnijih chicklit romana posljednjih godina. Autorica knjige "Tajni snovi jedne šopingholičarke" i brojnih drugih bestselera, od kojih su mnogi ekranizirani, poznata je po vedrim romanima i zabavnim pustolovinama svojih junakinja, a mnogi nisu znali kroz kakav je pakao ona osobno nedavno prošla.

Do danas je Kinsella, čije je rodeno ime Madeleine Wickham, prodala je preko 45 milijuna knjiga, prema podacima s njezine web stranice.

Trenutak zastrašujuće spoznaje

U travnju je Kinsella, u izjavi podijeljenoj na društvenim mrežama, otkrila da joj je 2022. godine dijagnosticiran glioblastom. Napisala je kaki je čekala da javno podijeli dijagnozu kako bi svojoj djeci dala vremena da se prilagode na obiteljsko "novo normalno".

Spisateljica je sada dala intervju za ABC News u kojem je otkrila da je bolovala od tumora na mozgu koji joj je ozbiljno utjecao na pamćenje. Kako je istaknula, sve je počelo s manjim simptomima koji su postajali sve teži.

- Prvi simptome primijetila sam na nogama: posrtala sam i spoticala se iz čista mira - rekla je spisateljica, inače i majka petero djece.

- Počela sam dobivati jake glavobolje i bila jako zbunjena. Ali, kad sam počela padati i sa stolice, shvatili smo da nešto ozbiljno nije u redu.

Kinsella je zakazala pregled koji je otkrio "agresivan, brzorastući tumor" u njenom mozgu. Deset dana kasnije spisateljica je operirana, a operacija je trajala čak osam sati. Tumor je srećom uklonjen, ali to je bio tek početak njezine bitke. Kako je objasnila, uslijedio je tretman koji je "utjecao na njeno pamćenje i kretanje".

- Nisam mogla ništa - rekla je Sophie. - Morala sam ići na rehabilitaciju za više različitih područja.

Suprug Henry Wickham morao joj je stalno "ponavljati stvari" jer bi ih zaboravila, a priznala je da, iako joj se stanje popravilo, još uvijek osjeća posljedice.

- Nismo prebrodili taj izazov. Imam rupe u sjećanju i ono se nikad zapravo nije vratilo u normalu - objasnila je. Kinsella je od tada prošla više ciklusa kemoterapije i zračenja, a sada uzima "tjedne pilule za kemoterapiju kod kuće".

Autorica bestselera rekla je da se uvelike oslanjala na svog supruga tijekom ovog teškog iskušenja, opisujući Wickhama kao svog heroja.

image

Sophie Kinsella sa svojim suprugom

SCREENSHOT/YouTube/ABC NEWS

- Bio je cijelo vrijeme sa mnom u bolnici. Jednom sam mu rekla: "Nisi se prijavio za ovo." A on reče: "Jesam. I u bolesti i u zdravlju".

Suprug Sophie Kinselle u jednom je trenutku tijekom razgovora postao jako emotivan pa je spisateljicu uhvatio za ruku.

- Privilegija je biti ovdje - zaključila je ona susprežući suze. Kinsella je objasnila da je pokušavala ostati pozitivna unatoč tome što joj je rečeno da je njezinn glioblastom neizlječiv, a humor je tražila gdje god je mogla jer je to bio "njezin način".

Novi roman

Nedavno je Kinsella najavila svoj novi roman pod naslovom "What Does It Feel Like" ("Kakav je to osjećaj"), kojeg izdavačka kuća opisuje kao "duboko osobno djelo" koje se fokusira na lik spisateljice, Eve, koja se suočava s razornom dijagnozom raka.

"To je fikcija, ali govori o spisateljici s petero djece koja dobije rak mozga. Tako da možete lako otkriti odakle inspiracija", rekla je Kinsella. "Mislila sam da bi ljudi trebali znati kakav je osjećaj prolaziti kroz ovo."

image

Sophie Kinsella

SCREENSHOT/YouTube/ABC NEWS

Nastavila je: "Djelom je smiješno. Dijelom tužno. Ali, nadam se da je puno optimizma i ljubavi, najviše od svega."

Kada je u pitanju njezino iskustvo u stvarnom životu, Kinsella je rekla da je njezin "sretan kraj" fokusiran na njezinu obitelj.

"Moj sretan završetak je da, što god da mi se dogodi, moja obitelj bude OK", rekla je. "Mislim da je to moj sretan kraj jer je to ono do čega mi je najviše stalo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 23:16