StoryEditor
Životkonferencija EAPAP

Struka o otuđenju djece:‘‘Postavlja se pitanje zašto se dijete patološki stopi s jednim roditeljem, umjesto da se pitamo zašto odbija onog drugog?‘

Piše PSD
16. rujna 2020. - 23:01
Shutterstock

Hrvatska je domaćin 3. europske konferencije s međunarodnim sudjelovanjem EAPAP-a (Europske asocijacije praktičara otuđenja od roditelja, engl. European Association of Parental Alienation Practitioners), koja se u organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba održava do 18. rujna 2020. u obliku webinara.

Otuđenje predstavlja oblik emocionalnog zlostavljanja djeteta, u kojem se dijete pod utjecajem jednog roditelja odbaci drugog roditelja i otuđi se od njega (a da taj roditelj nije zlostavljač, niti loš roditelj), pri čemu razvija ozbiljne negativne posljedice po mentalno zdravlje i prilagodbu u cjeloživotnoj perspektivi.

O toj problematici izlažu i raspravljaju svjetski i regionalni eksperti, odnosno, 18 inozemnih te 14 domaćih predavača, a prijavljeno je više od 400 sudionika iz cijelog svijeta.

Cilj je konferencije ujednačiti postupanje u ovakvim slučajevima u cijelom sustavu zaštite djece, kao i donijeti smjernice za prijeko potreban terapijski rad s ovom djecom i obiteljima.

Uvodni govor konferencije održala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut, ravnateljica Poliklinike koja je domaćin: “Naša zemlja izabrana za domaćina ovogodišnje konferencije, s najcjenjenim stručnjacima iz cijelog svijeta.

Ova konferencija nije samo uspjeh stručnjaka, to je ogroman hrvatski, zagrebački i regionalni korak prema europskoj i svjetskoj pozornici u zaštiti djece. I planiramo opravdati to povjerenje.“- istaknula je.

Organizaciju konferencije pomogao je Grad Zagreb, a gradonačelnik Milan Bandić otvorio je konferenciju.

U uvodnom dijelu je renomirani psihoterapeut Nick Woodall iz Velike Britanije, kao predstavnik „Family Separation Clinic“ koja je i suorganizator ovogodišnje konferencije, predstavio organizaciju i djelovanje EAPAP-a.

Važnost prepoznavanja i dijagnostike

Posebno je naglasio da su u rad EAPAP-a uključeni stručnjaci iz 15 zemalja Europe, da surađuju sa stručnjacima - kliničarima iz Sjeverne Amerike, Azije, Afrike, Australije i Azije.

„U otuđenju se radi o pitanju zaštite djece, a ne kontakata i skrbništva. Gledajmo zašto se dijete patološki stopi s jednim roditeljem umjesto zašto odbija drugog roditelja.

image
Shutterstock

Dijete se 'stopi' s roditeljem od kojeg osjeća prijetnje kako bi ih izbjeglo.“ – istaknuo je.

Svjetska ekspertica na području otuđenja Dr. Jennifer Harman iz SAD-a naglasila je: "Otuđenje se u obiteljskoj dinamici može smatrati i ekstremnim nasiljem, ne samo prema djetetu, nego i prema drugom roditelju.

Otuđenje je u suštini pokušaj kontrole drugog roditelja i djeteta, a sve preko leđa djeteta.

Postupnost i davanje vremena roditelju da se samostalno promijeni u otuđenju ne donosi rezultate“ – iznijela je.

Karen Woodall iz Velike Britanije istaknula je veliku odgovornost sustava zaštite djece:„Stručnjaci mogu doprinijeti problemu, ili biti dio rješenja“- naglasila je, referirajući se na važnost prepoznavanja i dijagnostike kod problema otuđenja djece, odnosno, zlostavljanja.

Prva dva dana konferencije namijenjena su stručnjacima koji rade s djecom, a treći je dan otvoren za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 23:10