StoryEditor
ŽivotODGOVOR MINISTARSTVA

Što učiniti ako susjed probije nosivi zid ili sruši zajednički dio zgrade? ‘Susjede su uspaničene zbog statike, ali on se pravda...‘

Piše PSD
5. listopada 2021. - 23:31

Zabrinuti građanin kontaktirao je ZGRADOnačelnik.hr kako bi dobio pomoć od nadležnih institucija. Požalio se na ponašanje susjeda koji je tijekom renovacije svoga stana 'zadirao' u nosivi zid zgrade.

- Susjed je podijelio jedan veliki stan u dva manja i u drugom stanu probio vrata na hodnik. Moje susjede su uspaničene zbog statike, ali on se pravda dokumentom ovlaštenog građevinara da zgrada može podnijeti činjenicu da je zadirao u nosivi zid.

Postoji, međutim, drugi problem koji sam načuo, a to je da su noseći zidovi vlasništvo svih stanara zgrade i da je njegov zahvat zadiranje u tuđe vlasništvo bez dozvole koje se ne može dovesti u prethodno stanje zbog toga jer je armatura u zidu sigurno 'precvikana' - napisao je građanin.

Ministarstvo pravosuđa i uprave odgovorilo je da prema Članku 82. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, suvlasnik o svome trošku smije izvršiti prepravke u stanu ili drugoj samostalnoj prostoriji, uključujući i promjenu namjene, ako se pridržava propisanih pravila.

Promjena ne smije prouzročiti oštećenje zgrade i drugih dijelova nekretnine, a ni povredu interesa ostalih suvlasnika koji zaslužuju zaštitu. Osobito ne smije prouzročiti povredu vanjskoga izgleda zgrade, ni opasnost za sigurnost osoba, zgrade ili drugih stvari, navodi se u Zakonu.

Ako bi za promjenu bilo potrebno zadrijeti u zajedničke dijelove nekretnine, to je dopušteno samo ako je takva promjena uobičajena ili služi važnom interesu vlasnika posebnoga dijela, inače je svaki suvlasnik može zabraniti; ali ne može zabraniti postavljanje vodova za svjetlo, plin, energiju, vodu i telefon i sličnih uređaja, a ni postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture, potrebnih prema stanju tehnike, ako nije moguć ili nije odobren priključak na postojeću antenu te izvođenje radova kojima se osigurava nesmetan pristup, kretanje i rad osobama smanjene pokretljivosti

Radi promjena na svome dijelu nije dopušteno zadrijeti u one dijelove nekretnine koji su kao posebni dio u vlasništvu drugoga suvlasnika bez njegova odobrenja; ali taj će ipak morati trpjeti ono u vezi s tuđim prepravkom čime se bitno i trajno ne povređuje njegovo pravo na posebnom dijelu, a i ono što je umjesno kad se pravedno odvagnu svi interesi.

Vlasnik posebnoga dijela koji provodi promjene na svome dijelu dužan je dati primjerenu naknadu drugomu čija je prava time povrijedio i kad je taj bio dužan trpjeti tu povredu, poručili su iz Ministarstva.

Nosivi zidovi su zajednički

Nosivi zidovi smatraju zajedničkim dijelovima zgrade, navodi se u nastavku. Za eventualno rušenje ili probijanje nosivog zida potrebna je suglasnost svih suvlasnika te odobrenje nadležnog državnog tijela.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavlja inspekcijski nadzor zakonitosti građenja po službenoj dužnosti na licu mjesta te po utvrđenju svih činjenica može dati odgovor na upit - zaključuju iz Ministarstva.

 

item - id = 1132740
related id = 0 -> 1098752
related id = 1 -> 1088282
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 09:56