StoryEditorOCM
Životcrno na bijelo

Što sve podstanar treba napraviti da bi bio izbačen, a što treba poduzeti najmodavac da zaštiti svoje vlasništvo

Piše vijesti sd
30. ožujka 2023. - 17:43

Najmodavci i najmoprimci stanova dvije su suprotstavljene strane, svaka sa svojim interesima. Prvi bi, logično, htjeli zaraditi više, a drugi platiti manje. Drugačije gledaju i na predmetnu nekretninu, jedni je vide u ljepšem, a drugi u lošijem svjetlu.

Najmoprimci se žale na vlasnike koji prečesto dolaze, podižu stanarinu i imaju nerealne, previsoke zahtjeve, a najmodavcima smetaju podstanari koji ne plaćaju najamninu i režije, nemarno se odnose prema inventaru i slično.

Njihovi međusobni odnosi uređuju se ugovorom koji pomaže u spornim situacijama.

Zakon o najmu precizno navodi da vlasnik stana može otkazati ugovor u slučaju neplaćanja stanarine i drugih dogovorenih troškova. Najmodavac prije otkazivanja mora prvo pismeno opomenuti podstanara da u roku od 30 dana podmiri dugove. Iznimno se ugovor može prekinuti bez opomene ako podstanar prekrši ugovor više od dva puta.

image

Podstanari imaju svoja prava, ali i obveze (ilustracija)

AFP

Otkazni rok u ovom slučaju bio bi tri mjeseca, ali ima slučajeva u kojima zakon propisuje i dulji rok. Ako vlasnik stana namjerava sam početi živjeti u njemu ili useliti svoje potomke, roditelje i one koje je dužan uzdržavati, onda je otkazni rok šest mjeseci, piše Andrea Pavlović za N1.

Prisilno se podstanara može izbaciti i zbog izazivanja štete koju ne popravi u roku od 30 dana, kao i zbog izmjena prostora ili uređaja bez pismene suglasnosti najmodavca.

pokućstvo kao predmet ovrhe

Ako polog koji podstanari daju pri useljenju ne pokriva sva dugovanja i štetu, uneseno pokućstvo i druge pokretnine podstanara i članova njegova obiteljskog domaćinstva mogu postati predmet ovrhe.

Vlasnik ima pravo prekinuti ugovor o najmu na neodređeno i zatražiti iseljenje i u slučaju kada podstanar bez njegovog dopuštenja daje u podnajam stan ili njegov dio ili ako ometa susjede, piše N1.

Zakon štiti vlasnika stana i ako podstanar dozvoli da se stanom koristi osoba koja nije navedena u ugovoru o najmu dulje od 30 dana bez dopuštenja najmodavca. Podstanaru se može otkazati i ako stan koristi za druge namjene osim stanovanja.

Što ako ni nakon isteka otkaznog roka podstanari ne žele napustiti stan? Rješenje je privatna tužba, koja mora biti vođena kao hitan postupak.

image

Za obje strane je važno da se potpiše ugovor o najmu (ilustracija)

AFP

Ugovor o najmu stana sklopljen na određeno vrijeme produžuje se automatski na još toliko ako ni jedna strana pismeno ne obavijesti drugu da želi prekid ugovora, ali to vrijedi samo ako uvjeti ostanu isti. Prava i obveze zaštićenih najmoprimaca regulirane su posebnim pravilima, piše N1.

Sva ova prava i obveze vrijede u slučaju da je sklopljen ugovor o najmu. Dakle, bez ugovora se ne računa. Obje strane i sa sklopljenim ugovorima mogu imati problema, a bez ugovora sve je znatno teže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 04:07