StoryEditorOCM
ŽivotSVI SMO ISTI

Sto puta ste u Novoj odlučili smršavjeti ili prestati pušiti, uvijek bi propalo? Postoji ‘trik‘ kako, evo prvog koraka

30. prosinca 2023. - 13:44

Smršavjeti. To je najčešća novogodišnja odluka.

Slijede potom: provoditi više vremena s obitelji i prijateljima, prestati pušiti (ili znatno smanjiti unos nikotina), početi vježbati, odnosno upisati se u teretanu, razumnije trošiti ili uštedjeti nešto, putovati, piti manje alkohola, zdravije se hraniti, urednije spavati, bolje organizirati dan, naučiti neku novu vještinu, više čitati (uključujući i klasike koji u kući kupe prašinu), smanjiti razinu stresa, ponekad volontirati, vjenčati se, više uživati u životu, otplatiti kredit.

Ovakvi popisi objavljuju se krajem svake godine i mahom su slični - tek poneke stavke izmijene mjesto, pa u zadnje vrijeme zna psihičko zdravlje i smanjenje sresa uskočiti na prvo mjesto i istisnuti mršavljenje na drugo.

Vratiti dugove

Novogodišnje odluke čine se kao "izum" novog vremena, no, kažu, postojale su još u drevnom Babilonu i mahom su bile vezane uz dugove koje je trebalo namiriti. Slično je bilo i kod drugih starih naroda, a donedavno je i u našim krajevima vrijedio nepisan običaj - platiti dugove do Božića i pomiriti se s ljudima.

Tko danas ima kredit koji mora plaćati mnogo godina, nema potrebe donositi neralnu odluku o rješavanju dugova, ali ni druge stavke nisu jednostavne.

One bi značile promjenu cjelovite osobe u fizičkom i duhovnom smislu, pa bi se ta ista osoba čiji je život u priličnom kaosu, a vaga ga baca u depresiju, trebala pretvoriti u narednoj godini u novu - vitku, organiziranu, staloženu, načitanu i neporočnu.

image
/Shutterstock

Stoga, kažu oni koji su proučavali ovaj fenomen, dobra polovica "odlučnih" odustane već u siječnju, a ostali nešto kasnije. Ipak, tvrde psiholozi - ima načina da se barem dio ostvari ali - korak po korak.

Uz to, samo kidanje još jednog lista u kalendaru besmisleno je. S promjenama nabolje jednako je dobro početi u bilo kojem razdoblju godine, kada osoba donese čvrstu odluku i osjeti da je spremna.

Dobar plan

Dakle, kažu stručnjaci, prvo je potreban dobar plan. I jasno odrediti ciljeve koji moraju biti: specifični, mjerljivi, dostižni i realni. Nerealno je ostvariti sve navedeno na početku teksta, ali, mogu se odabrati dvije ili tri odluke.

Potom, treba osvijestiti koje će nam neugodnosti donijeti (odricanje od slatkog, umjesto izležavanja odlazak u teretanu, planiranje prilikom kupovine), ali isto tako i koje će koristi biti od toga, a napredak koji valja točno bilježiti povući će za sobom i zadovoljstvo i možda još poneku odluku s popisa.

image

Postepeno uvodite više voća i povrća u jelovnik, za početak polovicu tanjura 

/Shutterstock

Treba biti realan. Ne može se preko noći skinuti dvadeset kilograma. Plan o gubitku deset posto težine sasvim je realan, mjerljiv i izvediv. Tako je i sa zdravom prehranom. Postepeno uvodite više voća i povrća u jelovnik, za početak polovicu tanjura.

Isplanirajte i organizirajte jedno, dva ili tri kvalitetna obiteljska okupljanja. Nemojte se obavezati na svaki tjedan ili mjesec. To će se dogoditi postupno.

I, kažu na kraju stručnjaci, veoma važna stavka je "bolje organizirati dan", premda nikada nije među prvima na popisu.

Ako se s tom točkom započne, realno je da će i neke druge odluke biti lakše uklopiti pa makar i djelomično ostvariti. 

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:08