StoryEditor

Stiglo je sunce, rollergirls izlaze na ulice!

Piše PSD.
22. travnja 2008. - 21:16


One su kućanice, bankarice, znanstvenice, učenice, menadžerice..., a najmanje tri sata tjedno i - rolerice, članice Koturaljkaško-klizačkog kluba “Split”.

Rolati se može cijele godine, no proljeće je za to ipak idealno. A da bi se na rolama osjećali sigurno, dobro je u početku proći malu školu rolanja, napominje instruktorica Željka Čagalj.

- Najbolje je početi pod iskusnim okom instruktora i za početak odabrati role za rekreativce. One ne smiju biti ni prevelike ni premale i u njima je dobro ostati na mjestu pet-šest minuta kako biste bili sigurni da su udobne za prva rolerska iskustva. Uz njih obvezno idu štitnici i kaciga, koji rolera čuvaju pri mogućem padu. Važno je paziti i na vrstu kotačića, koji moraju biti gumeni ili silikonski - ističe Željka dok s kolegom Aleksandrom Nikolićem priprema grupu rolera i rolerica u splitskoj školi “Poišan”.

– Došla sam prije dva mjeseca i baš uživam - priča nam devetogodišnja Laura dok se zagrijava uoči još jednog veselog rolerskog sata.

Piruete i skokovi najbolje potvrđuju da je Laura već iskusna rolerica. Bez naginjanja U rekreaciji na rolama uživaju i njezine prijateljice, ali i nešto starije rolerice.

– Vratila sam se s porodiljnog i ovo mi je najbolje opuštanje i rekreacija – zadovoljno će Vesna Babić koja na rolanje nije došla sama već u pratnji kćerke.

- Da bi padova bilo što manje, odmah na početku važno je usvojiti osnovnu teoriju o rolanju. Jedno od najvažnijih pravila je da se roler ne smije naginjati. Dok rola, uvijek treba gledati naprijed te promatrati što se oko njega događa. Treba paziti na druge rolere, bicikliste, pješake i, naravno, automobile, te izbjegavati lišće, vodu i grančice na stazi. Vrijeme stjecanja znanja i vještina je individualno, no dovoljna su tek dva mjeseca da postanete pravi roler. Djeci je to lakše svladati, no i stariji brzo uče – objašnjava instruktorica Željka.

U splitskoj školi ima više rolerica nego rolera, muškarci radije uče sami, a sad ih je na otvorenom mnogo više nego prošlih godina. Rolanje ne poznaje ni dobnu granicu: najmlađa članica splitskog kluba ima tri godine, a rolati uče i gospođe u sedmom desetljeću života.

Roleri prvaci

U Hrvatsku je rolanje došlo upravo kada je bilo na vrhuncu slave, sredinom devedesetih, i to u Zagreb, u kojem danas postoje tri kluba. U splitskom koturaljkaško-klizačkom klubu ne rolaju samo rekreativci, već i vrhunski profesionalci, a otkad je klub član Svjetske rolerske federacije, splitski roleri natječu se na svim važnim natjecanjima.

Splitske boje uspješno su branile Klara Boraska, državna prvakinja na Kadetskom prvenstvu, i Mia Perić, osvajačica drugog mjesta u polumaratonu, a među splitskim rolericama je i Vanja Draksler, pobjednica prošlogodišnjeg Alpe adria kupa.

I one su poput ostalih počele u dvorani, a zatim na Marjanu i Žnjanu, gdje će s parketa do jeseni odrolati novi roleri i rolerice. Jer, oni brzo i sigurno osvajaju svijet. 

 ojdana koharević

Čak 900 do 1.400 kalorija izgubit ćete za dva sata rolanja tjedno. Rolanje je zabavan i rekreativan sport kojim možete poboljšati fizičku kondiciju, smanjiti tjelesnu težinu, oblikovati i ojačati mišiće, pogotovo nogu i stražnjice, ali i leđa. Jači mišići manje opterećuju kosti u tijelu, a zadovoljstvo vlastitim fizičkim izgledom i spremom će rasti iz dana u dan.

 

Odabir rola uvelike ovisi o njihovoj namjeni. Nije svejedno želite li se rekreirati ili brzo rolati. Danas se nude junior role veličina kojih se može prilagoditi promjeni veličine dječje noge, fitness role imaju namjenu od početnika do naprednih rolera, soul role služe za vožnju u parku, gradu ili bilo gdje drugdje, training role namijenjene su naprednima i onima koji žele ozbiljno trenirati rolanje te aggressive role ciljaju na najzahtjevnije rolere. Najniža cijena rekreacijskih rola je oko 300 kuna, dok se role za profesionalne rolere nude i po nekoliko tisuća kuna. Opremi neizostavno valja dodati štitnike i kacigu, cijena štitnika je od 60 kuna, a kaciga od 100 kuna.

 

Prve izvedbe koturaljki s dva para paralelno postavljenih kotača ispod prstiju i pete navodno su nastale još u 18. stoljeću. Današnji oblik rola smislili su ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća američki hokejaši Scott i Brennan Olson, koji su željeli pronaći način da se hokejaši tijekom vrućih ljetnih mjeseci uz troškove puno manje od onih održavanja leda, mogu baviti svojim sportom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 13:14