StoryEditor
ŽivotKRKLJANAC NA PREMIJERI

Stigla dotjerana Jadranka Sloković, 'upicanili se' bivši predsjednici i premijeri, sreli smo poznatu Makaranku: 'Dnevnik Diane Budisavljević' kao najvažniji događaj u državi

Piše M.K.
3. listopada 2019. - 12:43

Gotovo da nema tko nije bio na premijeri filma "Dnevnik Diane Budisavljević", održanoj u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, gdje su neumorno bljeskali blicevi fotoreportera oko sile poznatih lica koja su došla uživati u intrigantnoj i dojmljivoj priči o Diani Budisavljević, koja je usred Drugog svjetskog rata i ludila NDH režima pokrenula akciju kojom je spašeno više od 10 tisuća srpske djece.

Film je stigao obasut lovorikama filmskog festivala u Puli, gdje je minulog ljeta osvojio Veliku zlatnu arenu, nagradu za režiju i nagradu publike.

Gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2", redateljica Dana Budisavljević je o junakinji svog filma na kojemu je radila 12 godina ispričala:

"Dijanin motiv ne znamo, ona je Austrijanka iz bogate obitelji i ne znamo zašto šest mjeseci nakon uspostave NDH kreće u akciju. A ništa joj nije nedostajalo.

Nadbiskup Stepinac ima značajnu ulogu. Njemu se Diana, koja je vjernica, obraća vrlo rano. On nije tako odlučan. U početku je usmjerava drugamo, ali u trenutku kad Diana dobiva dozvodu da se djeca iz Gradiške prebace u Zagreb - tada Stepinac zaista daje nalog da se pet tisuća djece može, putem mreže lokalnih svećenika, udomiti u okolici Zagreba" - saznalo se u Daninom intervjuu.

Na pitanje Aleksandra Stankovića "zašto pričamo samo o prošlosti i trebamo li se okrenuti budućnosti", Budisavljević je rekla da ne možemo u budućnost dok ne riješimo barem neki dio prošlosti koji nas muči.

"Međutim, oni koji stvaraju te sadržaje izuzetno su manipulativni u tome. Ljudima je jako potrebna istina i mislim da je to u ovom filmu najvrjednije" - kazala je.

Po sve to u Lisinski su požurili i bivši predsjednici i premijeri poput Stipe Mesića i Jadranke Kosor, čelnik SDP-a Davor Bernardić, bivši ministar uprave i saborski zastupnik Arsen Bauk, redatelj Vinko Brešan, najpoznatiji odvjetnički par Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

U filmu je uživala i Makaranka koju dugo nismo vidjeli, Nera Stipičević, spisateljice Rujana Jeger i Slavenka Drakulić...

#DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 15:58