StoryEditor
Životu sklopu projekta

Štićenici ‘Juraja Bonačija‘ glasno uzviknuli ‘Mi to možemo‘ pa se uhvatili posla: izrađivale su se vaze, tepisi, ukrasi i jedinstveni suveniri, evo gdje i kada ih možete nabaviti i za svoj dom

Piše Antea Burazin
12. prosinca 2021. - 09:00

Pravu malu kreativnu tvornicu ovoga Božića pripremili su nam štićenici Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači". U sklopu projekta "Mi to možemo" osobe s intelektualnim poteškoćama zavrnule su rukave i u suradnji sa svojim mentorima, izradile su autohtone suvenire i rukotvorine. Cijeli proces ove kreativne radionice popratili su i naši fotoreporteri, koji su svojim objektivom tijekom nekoliko dana radionice zabilježili najupečatljivije trenutke.

image
Izradili su i oslikali preslatke drvene kućice
Duje Klarić/Cropix

Ova umjetnička djela neće zadržati za sebe, svi će se imati priliku upoznati se s radom ovih marljivih ljudi 15. prosinca u City Centru one, a uz njihove radove bit će izložene i fotografije naših vrijednih fotoreportera Matka Biljka, Toma Dubravca, Duje Klarića, Božidara Vukičevića, Jakova Prkića, Joška Ponoša i Saše Burića.

image
Štićenici su crtali, bojali, izrađivali...
Tom Dubravec/Cropix

A za ove rukotvorine, izrađene s mnogo truda i pažnje, kaže nam Snježana Čotić, ravnateljica Centra, imaju velike planove.

- To su autohtoni suveniri koje su izrađivale osobe s intelektualnim poteškoćama koje su u to uložile mnogo vremena, truda i strpljenja. Cilj nam je da se javnost upozna s kreativnim radionicama našega Centra i da ove suvenire i njihovu vrijednost prepoznaju i Grad Split i Turistička zajednica grada Splita, te da ih predstavimo turistima i cijelom svijetu – ponosno ističe ravnateljica Centra, koja nam kaže kako se nada da će do ljetne sezone odgovorni prepoznati njihovu vrijednost i simboliku i plasirati ih na tržište.

image
Snježana Čotić, ravnateljica Centra Juraj Bonači ponosna je na svoje štićenike
Joško Šupić/Cropix

Kao što i sam projekt kaže, osobe s ograničenjima su nam po tko zna koji put dokazale da one to mogu. A mi se nadamo da će ove autohtone rukotvorine zaživjeti i izvan granica Lijepe naše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 09:54