StoryEditorOCM
ŽivotGoran Pelaić, kroničar Splitskih festivala proziva predsjednika Hrvatske glazbene unije jer nije reagirao na performans umjetnice koja je povraćala uz stihove Miše Kovača

"Sterle je znala po kome može nekažnjeno povraćati"

Piše PSD.
22. travnja 2008. - 21:38
“Da je umjetnica povraćala uz glazbu redovitih sakupljača Porina, već biste se javili s osudom i priopćenjem...”, oštro se Husu obratio Goran Pelaić, kroničar Splitskih festivala

Mišo: “Ona je uvrijedila sve Dalmatince. Uopće mi nije bitno što
je odabrala moju pjesmu. Svejedno je odvratno to što radi...”
Perfomans Sandre Sterle, predavačice Umjetničke akademije u Splitu, koja je tijekom svog nedavnog umjetničkog izričaja 40 minuta povraćala uz pjesmu Dalmatinac Miše Kovača, na reakciju je izazvao Gorana Pelaića, poznatog splitskog glazbenog znalca i kroničara Splitskih festivala.

Revoltirani Pelaić se pismom obratio Huseinu Hasanefendiću Husu, predsjedniku Hrvatske glazbene unije, tražeći od institucije reakciju na, kako je naveo, nečuveni i sramotni napad na hrvatskog umjetnika.

Pelaić je Husu naveo i kako bi iz ovoga akta mogao izvući pouke koje bi hrvatsku glazbenu scenu mogle izvući iz bolesnog stanja, navodeći kako takozvani umjetnici performansa očito mogu povraćati kada im se prohtije, iz jednostavnog razloga što HGU ništa ne poduzima.

- Upravo je Hrvatska glazbena unija podijelila glazbenu čeljad na više i manje vrijedne članove. Takvom podjelom unaprijed je izvođačima jedne vrste glazbe postavila strože kriterije. Takozvana umjetnica Sterle je bila svjesna kako neće naići na otpor institucija poput HGU-a, jer ona vjerojatno, kao akademska građanka, čita novine, pa zna na koga se nekažnjeno može povraćati. Da je kojim slučajem povraćala uz glazbu redovitih sakupljača Porina, već biste se javili s osudom i priopćenjem... -  oštro Husu piše Pelaić, podsjećajući u svom pismu kako je umjetnica povraćala na vrstu glazbe, gle paradoksa, karakterističnu za mediteransko okruženje i to je uradila - u samom srcu Dalmacije!

Sporni performans Sandre Sterle
Pelaić smatra i kako je umjetnica svojim činom poslala poruku koja se već dugo provlači kroz preferiranu glazbenu javnost, koja kaže da je dalmatinska pjesma - neurbana i minorna.

- Pa srušite taj nakaradni mit u svojim redovima, dajte malo više prostora onima koji glazbu promišljaju na svoj autentičan način. Podarite poneki zasluženi Porin i onima koji nose lančić oko vrata, onima koji nisu u ime autentičnog hrvatskog glazbenog izričaja posegnuli za gospelom. Uostalom, sada vam je idealna prilika, Porin ionako ne želi nitko! - oštro je zaključio u svom obraćanju Goran Pelaić.

Upitan kako komentira cijeli slučaj i planira li Hrvatska glazbena unija što poduzeti, Hus nam je odgovorio sljedeće: “Prvi put čujem za taj slučaj! Jednostavno nemam što reći, stvarno ste me zatekli. Nemam pojma...”.

Predsjednik HGU-a je naveo i kako se ne sjeća sličnog događaja na hrvatskoj javnoj sceni.

Sterle: Mišo je u to upao slučajno

- Izvedbom sam željela pokazati vlastiti otpor prema jednosmjernom razmišljanju koje nameće ‘teror većine’, što se, među ostalim, izražava i u glazbi. Pjesmu ‘Dalmatinac’ uzela sam jer predstavlja arhetip Dalmatinca kojeg svi imamo u glavi, no nipošto nisam htjela aludirati na Mišu Kovača osobno! Mislim da će sad cijelu priču iskoristiti paparazzi i šund novine, koji će od svega stvoriti skandal kojeg nema - komentirala nam je Sandra Sterle, dodajući kako je istina posve drukčija.

Kaže kako ona uopće nije povraćala tijekom izvedbe, već je povraćanje simulirala, kao što publika nije napustila “Akvarij” na Bačvicama gdje se to odvijalo. Priču su do “gadljivih” razmjera, veli, izmislili blogeri na internetu, a potom je preuzeli i dnevni mediji.

- Smeta me to nerazumijevanje. Umjetnik ima pravo na svoj način reagirati na društvene pojave. Ja sam to napravila performansom koji je bio čista simbolika, baš kao što se simbolika može iščitati iz primjerice Crvenog peristila i performansa općenito. Mišo je u cijelu priču upao slučajno...”, dodala je Sterle.

M.ILIĆ

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 20:08