StoryEditor
ŽivotNovo zanimanje

Srpski osuđenici sudjelovat će na Tjednu mode u Torinu, u zatvoru se školuju za krojače, a maske su donirali osnovnoškolcima

Piše M. M.
7. listopada 2020. - 09:35
Bruno Konjevic/Cropix

Na ovogodišnjem Tjednu mode u Torinu, koji se održava od 3. do 9. listopada, sudionici će biti i osuđenici koji borave u Kazneno-popravnom zavodu u Srijemskoj Mitrovici. Za to događanje sašili su 26 maski koje će biti predstavljene virtualnoj publici. Ove godine zbog pandemije revije neće imati gledatelje, nego će se prikazivati online, prenosi Radio Sarajevo.

U pogonu trenutno radi 30 osuđenika koji su prošli certificiranu obuku za krojače uz financijsku potporu njemačke nevladine organizacije Help. Projekt je pokrenut prije godinu i pol, a trenutno se obrazuje još 10 osuđenika. Time im se pokušava pomoći u pronalaženju posla nakon isteka kazne, a krojačko zanimanje jedno je od deficitarnih pa se očekuje da će u tome uspjeti. Uz to primaju plaću i tijekom boravka u zatvoru.

Odmah na početku pandemije koronavirusa osuđenici u zavodima u Srijemskoj Mitrovici, Nišu i Zabeli te osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu počeli su šivati maske za vlastitu upotrebu i za zaposlenike zavoda u kojima borave kako bi se spriječilo širenje COVID-a. Proizvodnja još nije stala, štoviše, proširena je na zaštitna odijela i drugu potrebnu opremu.

U Srijemskoj Mitrovici osuđenici nisu radili samo da bi dobili plaću, štoviše, odrekli su je se na vlastitu inicijativu kako bi maske mogli donirati osnovnoškolcima. Svako dijete dobilo je čak pet višenamjenskih maski. Ostali osuđenici koji ne rade kao krojači, ali imaju neki posao u zatvoru, podržali su njihovu akciju i pridružili joj se tako što su donirali svoje plaće ili druga sredstva.

Ovo nije prvi put da se događa humanitarna akcija slična ovoj. Već na samom početku epidemije oko 4700 osuđenika u najvećim zavodima u Srbiji (Srijemskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo se jednog dnevnog međuobroka u korist najsiromašnijih građana. I tu ideju osmislili su sami te je uspješno provedena u djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 06:01