StoryEditor
Životžestok okršaj pušačkog i antipušačkog lobija

Sporna cigareta bivšeg pušača Jacquesa Chiraca

Piše PSD.
22. rujna 2009. - 11:17

Bestseller, prva knjiga memoara bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, neće biti u prodaji početkom listopada, kako je najavljeno, nego negdje na kraju jeseni. I to uz uvjet da se nađe rješenje za neobični problem koji se pojavio takoreći niotkuda.

Ukratko, izlazak knjige, onako kako je planirano, mogao bi stvoriti izdavaču i autoru probleme sa zakonom.

Računalo se, naime, s fotografijom na koricama Chiraca iz 1976. godine s  cigaretom u ruci. To bi, međutim, kako piše dnevnik “Le Parisien”, bilo kršenje zakona kojim je zabranjena i indirektna reklama duhana i duhanskih proizvoda.

U međuvremenu izdavač tvrdi da knjiga kasni jer je autor htio još jednom pregledati neke dijelove knjige, ali u to malo tko iskreno vjeruje...

Ovim povodom francuskii mediji postavljaju pitanja bez odgovora: Tko je u pravu, naslovnica iz doba kada je Chirac pušio (prestao je prije dvanaest godina) ili zakon koji traži svoju rigidnu primjenu radi očuvanja zdravlja ljudi?

Na drugoj strani stoji pitanje zašto bi koristio neku fotku bez cigarete iz godina u kojima je bio poznat kao strastveni pušač.

Takva fotografija, ipak, izaziva u najmanju ruku čuđenje jer je na njoj čovjek koji je se kao predsjednik potpisao ispod programa francuskog društva za borbu protiv raka.

A opet „brisanje“ cigarete nekima nalikuje na staljinističko retuširanje prošlosti i „brisanje“ s fotografija kasnije uklonjenih ljudi iz političkog vrha.

I tako, polemike traju, a izdavač je u nevolji, toliko više što izgleda da se zaista iz sedamdesetih ne može naći ni jedna Chiracova fotografija bez obavezne cigarete u ustima ili ruci...

Spor se zaoštrio i postao neka vrsta nove probe snage antipušačkog lobija koji je u posljednje dvije godine uspio značajno pomaknuti granice onoga što se drži kao propaganda pušenja.

Milan lazarević

Kauboj bez cigare

Omiljeni kauboj u stripu Mauricea de Bevera morao je cigaru u ustima zamijeniti travkom među zubima, a nedavno je zabranjena reklama muške vode nakon brijanja Dior jer je na njoj bila fotografija Alaina Delona iz mladosti kada je još pušio.

 

item - id = 68445
related id = 0 -> 126862
related id = 1 -> 126375
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 11:35