StoryEditorOCM
Životšime kovačević

Splitski reporter HRT-a i ove godine radi reviju za voljenu sestru: ‘Ne želim da svijet zaboravi da je postojala!‘

Piše V.P.
12. prosinca 2023. - 08:30

I ovog prosinca emotivnu modnu reviju, koja će se u Splitu održati ove srijede, donosi splitski dizajner i zaštitno lice HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska Šime Kovačević (43). Sve to povodom rođendana njegove sestre Valentine, koja je preminula od posljedica karcinoma dojke.

Jednostavan je, ali i snažan naslov revije: Slavimo život!

U dobi od samo 11 godina Šime je izgubio sestru Alemku koja je sa samo 22 godine doživjela srčani zastoj. Šok od kojeg se dugo oporavljao. Bez najmlađe sestre Valentine (40) ostao je u jedanaestom mjesecu 2022. Gledatelji državne televizije teško da su na njegovom licu tada mogli zapaziti kako upravo u tim trenucima njegove životne staze plove nemirnim morima... Poput pravog profesionalca, razigran kao pravo dijete u svojim javljanjima uživo iz Splita, Šime ničim nije dao naslutiti da se njegov najveći životni oslonac bori za život. Novinar je jedini sin svojih roditelja (oboje su nažalost pokojni), a osim njega imali su još pet kćeri.

image

Šime Kovačević

Paun Paunović/Cropix

- Ovo je mojoj Valentini za rođendan. Znam da bi Valentina bila ponosna na mene zbog ovoga, baš kao i onda kad bi me gledala na televiziji. Ne želim da svijet zaboravi da je postojala! Shvatio sam u nekoj svojoj dubini bića da moram to napraviti iz više razloga. Prvi je jednostavno ta ljubav koju je ostavila kao mlađa sesetra u meni, moja je muza, ali i inspiracija za stvaranjem, kreiranjem. Zato i ovaj put ima dosta boja, boja našeg djetinjstva upotpunjenih glazbom osamedsetih i devedestih. Iz ove današnje distance čini mi se da je tada sve bilo veselije. Glazbu sam sam remixao, uzeo sam dvije veličine Michaela Jaksona i Georga Michaela, zapravo dva velika hita Billie Jean i Freedom, a za defile sam ostavio glazbu naših roditelja, talijansku kanconu koja me podsjeća na njihovu neiscrpnu ljubav - kaže Šime.

- Valentinin gubitak me slomio. Užasan je osjećaj kad izgubite roditelje i stariju sestru, a gubitak mlađe je nešto što još ne mogu pojmiti. Bilo mi je kao da je cijeli svijet stao. Onda sam izašao na ulicu i vidio da je sve kao i inače, međutim došlo mi je da se iz sveg glasa zaderem i kažem slučajnim prolaznicima: Kako se vi možete smijati i veseliti kad više ništa nije u redu i neće biti u redu...?

Brat i sestra bili su nerazdvojni od ranog djetinjstva i najbolji prijatelji. Zajedno su se igrali, smijali, plakali, pričali o prvim ljubavima, sve su znali jedno o drugom...

Pazila je na mene, kao da mi je mama, iako sam stariji od nje. Njezin sin, moj nećak, znao je za mene govoriti da sam mu stariji brat. Kad nam je umrla majka, to ju je dotuklo i sestra se od silnog šoka razboljela – tužno će reporter.

image

Šime Kovačević

Nikola Vilic/Cropix

Ovaj put revija je smještena u Sveučilišnoj galeriji na splitskom Sveučilišnom kampusu. Zašto Kampus?

- Jedno od najsretnijih vremena je vrijeme studiranja. Ja sam završio Ekonomiju, a Valentina Kemijsko tehnološki fakultet. Kako smo razlika tek godinu i pol, na mojoj drugoj godini fakulteta, ona je upisala svoj i tada smo čak počeli zajedno izlaziti vani. Kada sam došao na tu ideju javio sam se Heleni Terze Jakelić iz Sveučilišne galerije. Ona je bila na mojoj reviji u podrumima s Udrugom Caspera što ju je veoma dotaklo, tako da kad sam joj kazao da će jedan dio modela biti upravo te prekrasne žene, oduševila se i tako je krenula naša priča.

image

Revija Šime Kovačevića održana u podrumima Dioklecijanove palače.

Jakov Prkic/Cropix
image

Revija Šime Kovačevića održana u podrumima Dioklecijanove palače.

Jakov Prkic/Cropix

Uključilo se cijelo splitsko Sveučilište na čelu s rektorom Ljutićem. Složili smo se da revija mora biti humanitarna i slaviti život, ali i upozoriti sve nas da se, nažalost, karcinom ne događa drugima već se može i nama samima dogoditi. Stoga je pregled i žena i muškaraca jako bitan, više čak nisu ni godine u pitanju, puno se djece i omladine bori s tom okrutnom bolešću, ističe Kovačević.

- U suradnji sa Sveučilištem i priznatim fotografom Feđom Klarićem odlučili smo napraviti i prigodne torbe. Sav novac od njihove prodaje ide za Udrugu roditelja djece oboljelih I liječenih od malignih bolesti Sanus. Torbe će se prodavati 13. prosinca na u sklopu revije i velikog humanitarnog koncerta Darujmo svjetlost na Splitu 3. I ovdje je viša sila umiješala svoje prste jer to je kvart u kojemu je moja sestra sretno živjela sa svojom obitelji - govori Šime.

Emocija neće nedostajati...

image

Revija Šime Kovačevića održana u podrumima Dioklecijanove palače.

Jakov Prkic/Cropix

Pistom će prošetati članice Udruge Caspera, žene oboljele i liječene od malignih bolesti te članice Udruge za palijativnu skrb kojima su se dogodile i smrti roditelja. Na pistu će prvi put izaći i članovi Sanusa, momci i djevojke koji su se uspjeli kao djeca  othrvati s malignim bolestima, ali i roditelji čija djeca i danas vode bitku.

Sudjelovat će i splitski studenti, kao i pjevačica Izabela Martinović, glumica Marina Fernadez, mezzospranistica Žana Marendić, novinarke Mirta Šurjak, Regina Zubanović, splitske manekenke Dora Vukušić i Lucija Bašić, sportašica Danija Obratov, ravnateljica prve gimnazije Dobrila Stipaničev. Tu su i masterchef Ivan Temšić, novinar Rade Popadić, student glume Denis Tomić, ali i najpoznatiji čokolatjer Marinko Biškić.

Svoje veliko humanitarno srce i ovaj su put pokazali vizažisti iz škola Calligari te čelni ljudi Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:13