StoryEditorOCM
ŽivotČOVJEK NA DOBROM GLASU

Splićanin Rudi Mijač - dobrotvor koji već pedeset godina njeguje

Piše PSD.
14. siječnja 2014. - 22:50
Nezgoda sa slomljenim gležnjom koja je zadesila Zagrepčanina Vladu Bukvića u Čileu mogla mu je, kao slučajnom turistu, donijeti silne teškoće da nije u toj dalekoj zemlji pronašao prijatelja i to Rudija Mijača, počasnog hrvatskog konzula u Punta Arenasu koji ga je prigrlio kao da mu je rod. Vlado se vratio u Hrvatsku donijevši sa sobom fotografije i dojmove koje je, kako kaže, morao podijeliti s nama jer gospodin Rudi to zaista zaslužuje.

- Prije dva mjeseca, s prijateljem sam, u vlastitoj organizaciji, kao turist, odlučio provesti pet tjedana u Argentini i Čileu. U jednom nacionalnom parku u Čileu sam zbog snažnog naleta vjetra pao i slomio gležanj. Nakon izvlačenja iz nacionalnog parka i noćenja u prvom selu došli smo u grad Punta Arenas i obratili se za pomoć hrvatskom konzulu, gospodinu Rudiju Mijaču koji je svojim zalaganjem i utjecajem uvelike pridonio da se moja situacija što brže riješi.

Htio sam mu preko medija javno zahvaliti za sve što je za mene učinio. Inače, on redovito, sa zanimanjem prati vijesti iz Hrvatske i to preko portala Slobodne Dalmacije, pa znam da će ovo pročitati - kaže nam Bukvić, prepun lijepih dojmova koje mu je priuštio naš konzul, inače podrijetlom Bračanin koji je u Čile došao prije pedesetak godina i cijelo ovo vrijeme neumorno radi na očuvanju hrvatske tradicije i običaja. Stoga je sunarodnjaka Vladu dočekao kao svoga.

Bolji život

- Konzul je jako srdačan i ugodan, pravi čovjek i pol ! Sa suprugom nas je, dok sam čekao na operaciju, tih dana vodio na razgledavanje grada, kuhali su nam ručak, vodili nas na kave, večere i općenito se brinuli da se osjećamo kao da smo doma. Na koncu je čak jamčio svojim čekovima za operaciju jer zbog kratkog vremenskog roka koliko sam mogao biti tamo, naše zdravstveno osiguranje nije moglo brže djelovati! Taj boravak u Punta Arenasu neću nikad zaboraviti kao ni gospodina Rudija! - priča Vlado kojeg se jako dojmila cijela situacija oko tamošnjih Hrvata koje je na jako dobrom glasu i smatra se jednim od pokretača razvoja tog kraja, a sve to ponajviše zbog doprinosa konzula Mijača koji je u grad Punta Arenas unio hrvatski duh na svakom koraku.

Rudi Mijač danas ima 72 godine. Rođen je u Splitu odakle mu je otac Zlatko, dok je mama Lucija podrijetlom Bračanka, rođena Kusanović. U Punta Arenas stigao je prije pola stoljeća gdje je radio kao farmer ne dopuštajući da se hrvatski jezik zaboravi među našim iseljenicima čiji su djedovi i bake u Čile stigli zbog pošasti peronospore, ali i siromaštva, te politike.

U Čile su stigli sanjajući bolji život, tražili su zlato i na koncu mnogi postali ugledni građani, liječnici, odvjetnici i drugo. Nakon umirovljenja gospodin Mijač je preuzeo konzularnu funkciju, a ured mu je danas smješten u kući.

Merien Ilić

135. obljetnica doseljavanja Hrvata

U Čileu živi približno 380 tisuća osoba hrvatskog podrijetla, a Punta Arenas je svojevrsno sjedište tamošnjih Hrvata. U tom gradu od oko 120 tisuća stanovnika, njih oko 30 tisuća je hrvatskog podrijetla. Riječ je o već četvrtoj generaciji naših iseljenika, koji bi lako izgubili spone s domovinom svojih predaka da nije ljudi poput konzula Mijača. U tom gradu djeluje nekoliko hrvatskih organizacija, osnovanih još prije sto godina. Neke od njih su "Dalmatinsko pripomoćno društvo", "Hrvatski dom", "Hrvatsko pripomoćno društvo", "Hrvatski vatrogasci", "Hrvatski sokol" i "Udruženje hrvatskih žena".

Rudi Mijač i njegova sestra Ljubica organiziraju turistička putovanja u Hrvatsku, gostovanja hrvatskih umjetnika, a sam grad je poznat po spomenicima hrvatskim doseljenicima i Marku Maruliću, kao i 10-metarskom hrvatskom grbu na rtu Punta Arenasa. Ako dođete u taj grad, hrvatski naziv pratit će vas zaista na svakom koraku. Ove godine slavi se 135. obljetnica doseljavanja Hrvata u čileansku pokrajinu Magallanes.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 03:33