StoryEditorOCM
ŽivotKREATIVNO LUDILO

Splićani sudjeluju u svjetskom maratonu crtanja stripova: flomasteri škripe, umovi su fokusirani, mašta radi sto na sat, ovo će biti besana noć

18. studenog 2017. - 17:35

Gost može biti neka zgodna djevojka ili momak, može biti demon, a može i ptičica koja je sletjela na prozor...

Tako otprilike razmišljaju sudionici jedinstvenog međunarodnog maratona u 24-satnom crtanju stripa koji su se pojavili točno u podne u splitskoj Školi likovnih umjetnosti, jednoj od ustanova u Hrvatskoj, zajedno sa Zagrebom i Osijekom, koje su pružile domaćinstvo projektu. Tema je, kako smo već naveli, bila "gost", a na crtačima je bilo da priču razviju u smjeru navođeni vlastitom maštom i vlastitim kreativnim umijećem.

– Ovo je pravi izazov za crtače, a u našoj školi okupilo ih se danas sedamdesetak. Uglavnom su to naši učenici, ali i oni bivši, te drugi zaljubljenici u ovu vrstu likovnog izražavanja. Maraton se odvija već osmu godinu, a posljednje četiri i u Umjetničkoj školi. Tema za svih je ista, a cilj je nacrtati 24 stranice stripa u isto toliko sati.

Crta se istovremeno na različitim lokacijama svijeta, od dućana specijaliziranih za stripove do učionica u umjetničkim školama. Strip je među mladima dosta popularan, a mnogi ga danas kombiniraju u raznim raspoloživim tehnikama, od klasičnog crtanja olovkom, preko grafičkih tableta, programa za stripove, foto-stripa, animacije...

Ovo je zapravo test za svakog crtača, koliko može crtati, koliko izdržati i kako će na koncu realizirati svoj strip – objašnjava nam profesor Josip Špika koji u školi predaje računalstvo.

Zajedno s kolegama Damirom Žitkom, Kristijanom Falakom i Majom Ostojić dežurat će u školi tijekom cijelog maratona. Za tu potrebu sudionicima su osigurani čak i madraci za spavanje, te okrjepa.

– Ponijela sam grickalice, sendvič, vodu... Moram svako malo nešto pojesti. Ma izdržat ćemo mi to. Koncept ovog maratona je odličan, a nama je ovo prilika da vidimo kako drugi crtaju, da se međusobno upoznamo – kaže nam Andrea Roščić, učenica prvog razreda Umjetničke škole.

Crtači nam kazuju kako je ovu disciplinu osmislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti. Crtajući tom brzinom ne dobivaju se uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi.

"Naoružan" s čak 80 flomastera, strip je osmišljavao i Marul Kranjčević.

– Ovo mi je tek drugi strip. Privlači me takvo crtanje. Nema panike – veli momak, spreman na besanu noć, jer maratonu je kraj u nedjelju u podne.

Među njima je i Filipa Ančić koja je lani prva u Hrvatskoj nacrtala čak 48 stranica stripa, te tako oborila vlastiti rekord. Danas je ona maturantica, a zajedno s kolegama crtačima skuplja lajkove za svoje radove na specijaliziranim društvenim mrežama posvećenim umjetnosti, koje prate milijuni zaljubljenika u crtanje.

Ne sumnjamo da će i "gosti" splitskih crtača dobiti svoju publiku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 16:53