StoryEditor
ŽivotTraje danima

Spektakularna akcija HGSS-ova spašavanja u Crvenom jezeru: davno ništa nije senzibiliziralo Imoćane kao - četiri domaće koze!

8. listopada 2020. - 20:50
Braco Ćosić

Priča je nevjerojatna. Svakakvih čuda događalo se u imotskom prirodnom biseru Crvenom jezeru. Padali su saveznički avioni u Drugom svjetskom ratu, skakali su base jumperi s padobranima, hodali su ljudi po užetu nad njegovim grotlom, konačno je i ljudska ruka dotaknula njegovo dno prije tri godine.

A osim što mu je voda duboka i više od 300 metara, njegove okomite litice ulijevaju strah. Stručnjaci kažu da je to nevjerojatna kraška jametina napunjena vodom. No, ništa tako nije zaintrigiralo i senzibiliziralo mnoge Imoćane kao četiri domaće koze u Crvenom jezeru! Čudite se? Da, upravo rekosmo četiri koze.

Naime, prije pet-šest dana igrom slučaja te koze iz stada jednog stočara sa istočnih strana Modroga jezera zalutalo je prema kilometar udaljenom Crvenom jezeru i, vjerojatno natjerane od pasa, sunovratile su se preko litica u grotlo Crvenoga. Sreća je bila što su zapele na sedamdesetak metara pada na kamenu izbočinu sa sjeverozapadne strane jezera. Tu i ostale zdrave i neozlijeđene. No, da je bila bilo koja druga životinja, ili bi se sunovratila u tristotinjak metara duboki ambis i završila uginula u vodi jezera, ili bi jednostavno uginula bez hrane i vode, jer se do njih nije moglo doći.

image
Braco Ćosić

Mnogi Imoćani koji posjećuju jezero svaki dan su s puno osjećaja koze pratili dalekozorima i prostim okom. Pitali jedni druge kako su. A koze ne bi bile koze da nisu našle načina nekako se izvući iz velike nevolje. Mic po mic i počele su jednostavno cirkulirati strmim liticama, pronalazeći nešto hrane u zakržljalom žbunju. Pala je i kiša i spasila ih od žeđi.

I onda u četvrtak odvažna ekipa od nekoliko članova HGSS-a Makarske u kojoj su bili i članovi iz Imotskog napravila je rampu na samom rubu jezera, jedan od njih spustio se po strmini. Nikada nitko na tom dijelu jezerskih litica osim ptica bio nije. Malo po malo HGSS-ovac se približavao kozama, s vidilice su ga bodrili znatiželjnici, nad njim su mu kolege davale upute kako se spuštati.

image
Braco Ćosić

I kada im se približio s namjerom da ih usmjeri prema vrhu, koza kao koza, opet prema liticama gdje je nemoguće doći čovjeku. Uzdasi i zaprepaštenje brojnih koji su pratili nesvakidašnju akciju. U jednom trenutku dvije koze su stigle na svega desetak metara od vrha litice koja vodi u sigurnost, no velika strmina i sipina nisu im dozvolile uspon iz jezera. Opet su se vratile prema njima sigurnijem mjestu.

I onda su se odvažni spasioci dosjetili kako bi im upravo na tom mjestu trebalo postaviti nekoliko usječenih borova preko kojih bi se mogli domoći slobode. I još nešto. Gazda se sjetio, a pošto su sve četiri koze zapravo jarci i jarčići, da im na sam vrhu dovede prave koze ženskoga roda. Ako ovi odvažni kozji frajeri ne nasjednu na to, onda ih nitko spasiti neće.

U četvrtak je akcija zbog mraka prekinuta nešto prije 19 sati. U petak je i nastavak ove nevjerojatne priče o Imoćanima i četiri koze. Svi se nadaju da će njih četvorica sretno izići iz ambisa jezera. A HGSS-ovcima kapa do poda. Svaka čast za hrabrost i senzibilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 09:15