StoryEditorOCM
ŽivotTESTIRALI JE

Šokirala je sve kad je na mužu namirisala bolest godinama prije! 72-godišnjakinja ima fascinantno čulo, pogledajte video

Piše Mozaik sd
29. srpnja 2024. - 17:22

Joy Milne, 72-godišnjakinja iz Pertha u Škotskoj ima nasljednu hiperosmiju, rijetko stanje koje joj daje pojačan osjet mirisa, što je prvi put primijetila kada je njezin pokojni suprug Les razvio drugačiji tjelesni miris, prije nego što mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

Težak, mastan miris

Joy je bila medicinska sestra, a suprug liječnik. Kući je često "donosio" bolničke mirise antiseptika i lijekova ali, jednoga dana miris je bio drugačiji, težak, mastan, neugodan i mošusan. Nitko drugi to nije opazio dugo vremena.

Tek kasnije dijagnosticirana mu je bolest, kada je došlo do promjena u ponašanju i teškoća u kretanju. Joy je kao bolničarka lako prepoznavala specifične tjelesne mirise dijabetičara i tuberkuloznih, ali ovo je bilo novo. Premda su liječnici i znanstvenici u početku bili skeptični, obavljeni su mnogi testovi i Joy je precizno pogodila tko je obolio od Parkinsonove bolesti, čak i u najranijoj fazi. Uključena je u brojne znanstvene radove.

Neki pacijenti - ili oni koji su imali povijest bolesti u obitelji, spremno su se podvrgnuli testovima kako bi što ranije otpočeli s liječenjem. Drugi pak više vole ostati u neznanju.

Aromatično bilje

Inače, osjetilo mirisa kao pomoć pri dijagnostici koriste medicinari od davnina, ali Joy ima poseban dar koji nije uvijek ugodan- uvijek namiriše ljudsku bolest i nadolazeće probleme. I baka joj je bila takva, učila ju je nepogrješivo prepoznavati mirise bilja i cvijeća, ali u bakino vrijeme držalo se nepristojnim govoriti o tjelesnom vonju.

Joy danas poput bake u vrtu uzgaja aromatično bilje i uživa u njemu - to joj je odmor od mirisa bolesti.

Nakon priče o njoj na Tik Toku mnogi su u komentarima napomenuli da su njihovi bližnji drugačije mirisali kada su oboljeli od Parkinsonove bolesti. Spominju također i neobičan miris ljudi koji imaju oboljenja koštane srži ili groznicu, a neki vele da su namirisali i - trudnoću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 07:51