StoryEditor
ŽivotViralni video

Snimka instruktorice plivanja koja baca dijete u bazen zgrozila roditelje, kontroverznu metodu ne odobravaju ni svi stručnjaci: To je veliki šok!

Piše J. V.
20. listopada 2020. - 11:48
Shutterstock

Snimka koja se ubrzano širi TikTokom izazvala je podvojene reakcije korisnika mreže. Iako nije riječ o novoj metodi, ova učenja djece da u slučaju pada u bazen ostanu na površini, prilično je kontroverzna.

Video koji su prenijeli brojni mediji, prikazuje kako instruktorica plivanja bebu u rozom kaputiću doslovce baca u bazen naglavačke, a potom i sama uskače u vodu i posebnim metodama kod djeteta potencira nagon za okretanjem na stranu koja garantira dotok zraka.

Snimku je mučno gledati.

Ova metoda i ranije je izazivala kontroverze. Prije nekoliko mjeseci, ponovno na TikToku, pojavila se slična snimka u kojoj instruktorica plivanja uči 1-godišnjaka i 3-godišnjaka kako plivati. Baca ih u bazen na prilično brutalan način, što je, dakako, izazvalo komentare osupnute javnosti:

"Sve je to ok do jednog puta kad dijete ne ispliva...", "On ne pliva, on se bori za život", pišu zgroženo.

A dok dio instruktora plivanja tvrdi kako je upravo u tome i svrha metode, naučiti dijete da se uspije izboriti za zrak i plutati na leđima, sve uz pomoć stručne osobe, ima onih koji se ne slažu s viđenim. 

Instruktor plivanja Matt Harrigan protivi se bacanju djece u vodu, pa i za potrebe učenja. Kaže kako je ova metoda s razlogom dobila epitet kontroverzne, a kod djeteta izaziva veliki šok.

Umjesto toga savjetuje od najmanjih nogu razvijati ljubav prema vodi, moru i kupanju. Svakako je dobro dijete upisati što ranije u školu plivanja, kaže, a pritom ga usmjeravati da ne skače samo u vodu bez odraslih u blizini.

Treba razlikovati djecu plivače od djece plutača. Manja djeca, stara godinu do dvije, uglavnom spadaju u ovu drugu kategoriju, a ni u kojem trenu nije dobro pouzdati se u njihove sposobnosti. Uči ih se plivanju (plutanju) isključivo kako bi se u slučaju opasnosti šanse da će se dijete snaći na površini povećale.

Krista Meyer, majka koja je svoje dječake podvrgnula brutalnoj metodi učenja plivanja, otkrila je kako je zbog videa koji je postala primala i prijetnje smrću. Korisnici društvenih mreža smatraju kako bi joj djecu trebalo oduzeti i koriste se ponižavanjem kako bi joj pokazali da je ono što čini pogrešno.

Ona je, kako otkriva za Inside Edition, zadovoljna kako njeni dječaci napreduju na satovima kod instruktora plivanja.

Pedijatri upozoravaju: tragedija se može dogoditi u potpunoj tišini!

Mislili ste da osoba koja se utapa pokušava privući pažnju vikanjem, pljeskanjem po vodi i mahanjem? Ne baš, kažu stručnjaci. 

Utapanje nije dramatično, kao što misli većina ljudi. Laici smatraju da utapanje izgleda kao u filmovima, no istina je potpuno drugačija: djeca se često utope u tišini, kaže pedijatar Ulf Buehligen iz sveučilišne bolnice u Leipzigu. 

Ona potonu brzo i šutke jer paralizirana od šoka ne stignu dozvati u pomoć, objašnjava. 

Kad se dijete utapa, ono čini sve što može da bi došlo do zraka. S mukom pokušava održati nos i usta iznad površine vode, a ruke su ispružene najčešće u vodi i nisu u zraku, jer na taj način tijelo pokušava održati iznad površine vode. Ističe i da najveća opasnost nije dubina vode nego njezina dostupnost.

Smrtonosne mogu biti, uz klasične opasnosti poput mora, jezera i bazena, i bare, zdenci te spremnici za vodu, čak i kade, dodaje Buehlingen.

I premda se to roditeljima, bakama i djedovima neće svidjeti, ugledni pedijatar iz profesionalnog iskustva kaže da se djeca najčešće utope u njihovoj prisutnosti "zbog manjka ili potpunog nedostatka pozornosti".

Uzroci nesreća leže u tome što djeca često precijene svoje sposobnosti ili su nepromišljena i nesvjesna potencijalnih opasnosti. Dijete se može utopiti u manje od jedne minute. 

Pedijatri kažu da je utapanje vodeći uzrok smrt djece između prve i četvrte godine života te drugi najčešći uzrok smrti djece između prve i četrnaeste godine (odmah nakon prometnih nesreća). 

Ne treba zaboraviti ni da za 69 posto djece roditelji ne očekuju da plivaju, a ipak ih zateknu u vodi.

Dr. Buehlingen podsjeća da su djeca koja se igraju u vodi glasna te roditeljima, bakama, djedocime ili dadiljama savjetuje da, čim utihnu, provjere što se događa.

Piše: Hina 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 17:14