StoryEditorOCM
Životobičajno pravo

Smijete li ući u restoran ili kafić i otići do toaleta, a da niste gost? Uvažava li pravni odgovor potrebe višeg reda?

Piše mozaik sd
12. ožujka 2024. - 10:23

Mnogi od nas zatekli su se u situaciji da sami, a još češće njihova mala djeca, moraju hitno poći na WC. Budući da u blizini često nema javnoga WC-a, kao jedino rješenje ostaje im obližnji restoran ili caffe bar.

Osoblje ili vlasnik ugostiteljskog objekta najčešće odobre korištenje njihova toaleta, ali ima slučajeva kada im to ne dopuste.

Zbog svega toga nameće se pitanje imaju li građani pravo na korištenja toaleta u ugostiteljskom objektu a da nisu njegovi gosti.

U Njemačkoj nema prava na takav "hitan slučaj". Dakle, vlasnici restorana ne moraju vam dopustiti samo korištenje toaleta. Uostalom, sanitarni čvorovi su namijenjeni gostima, a ugostitelji imaju kućni red, što znači da mogu odrediti tko smije ući u restoran, a tko ne.

Ako dođe do spora, pravna situacija je jasna. Bolje od inzistiranja na vlastitim pravima jest da lijepo zamolite, a vrlo malo restorana će odbiti dopustiti djeci da odu do toaleta.

Pojedine ugostiteljske objekte, posebice lance brze prehrane na popularnim lokacijama, češće posjećuju korisnici WC-a, što naravno uzrokuje i troškove. Kućni red vrijedi i ovdje i zato se od vas često traži da platite korištenje toaleta. Za goste restorana odlazak do toaleta je obično uključen u uslugu. Javne zahode može se pronaći u lokalnoj Google pretrazi koja zatim, povezana s Google Mapsom, prikazuje točnu lokaciju i najbrži put, piše Fenix-magazin.

Kako je Republika Hrvatska članica Europske unije, baš kao i Njemačka, znači da je i njoj slična pravna legislativa. U pravnoj državi nužda zakon ne mijenja. Srećom i kod prava na korištenje ugostiteljskog WC-a vrijedi pravilo: Lijepa riječ i vrata toaleta otvara.

image

Za pravo korištenja toaleta u restoranu ili caffe baru potrebno je pitati osoblje ili vlasnika (ilustracija)

Leon Neal/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:48