StoryEditor

Smeće koje je tsunami odnio iz Japana prijeti ‘desantom’ na američke obale

Piše PSD.
14. ožujka 2012. - 12:14

Godinu dana prošlo je od tragedije kad je potres u kombinaciji sa strahovitim tsunamijem poharao japanske obale odnijevši veliku količinu otpada prema pučini Tihog oceana. Procjenjuje se da se riječ o enormnih 25 milijuna tona ostataka, od cijelih ribarica do sitnih igračaka, koji sada, kako tvrde znanstvenici, polako plutaju Pacifikom prema Havajima i Sjevernoj Americi.

Posebne agencije motre morske površine i nadgledaju svako veće polje otpada na koje naiđu. Računalne projekcije jasno su pokazale vjerojatan put koji će nijemi svjedoci velike japanske tragedije prijeći preko golemog prostranstva Tihog oceana. Njihovo konačno odredište bit će zapadna obala SAD-a.

“Mrlja” ostataka i otpada otprilike je veličine države Kalifornije, pa razloga za uzbunu sigurno ima. SAD je u prvom redu zabrinut za sudbinu svoje otočne države i omiljene turističke destinacije milijuna Amerikanaca − Havaja. Dođe li otpad do njihovih obala, onečistit će plaže, što bi bio velik udarac turizmu, a samim tim i ekonomiji. Istog scenarija boje se i na kalifornijskim obalama.

No, puno više zabrinjava činjenica da polje smeća sije smrt za sve što prekrije. Tako može zagušiti koralje te izazvati smrt brojnih morskih organizama. Naime, manje ribe često znaju pojesti malene dijelove plastike, čiji se otrovi tako penju po hranidbenom lancu ugrožavajući morski život u njegovoj ukupnosti.

Naime, nakon godinu dana veći komadi otpada i smeća, kako tvrde znanstvenici, trebali bi potonuti, dok bi se ostali razmrvili na manje komade, često plastične, a upravo su ti najubojitiji. Marcus Eriksen iz fundacije “Five Gyres”, koji je proveo radni vijek istražujući utjecaj plastičnog otpada na more, ustvrdio je da ta plastika završi u organizmima riba koje se nađu na tanjurima ljudi diljem svijeta.

Teško je točno kazati, no japansko smeće odneseno tsunamijem svoj bi desant na istočnu obalu SAD-a, od Aljaske pa sve do Kalifornije, trebalo započeti za nekih godinu i pol dana.

V. OZRETIĆ

Izdvojeno

02. lipanj 2020 04:49