StoryEditorOCM
ŽivotKIRURZI U AKCIJI

Slavnog surfera brutalno izgrizao morski pas, a onda je more izbacilo otkinutu nogu! Prolaznici su munjevito reagirali

Piše Ž. S.
24. srpnja 2024. - 14:52

Surfer Kai McKenzie (23) teško je ozlijeđen u napadu bijele morske psine (Carcharodon carcharias) ispred North Shore plaže blizu Port Macquaria u Australiji.

Morski predator dužine 3 metra je mladiću otkinuo desnu nogu i dobar dio surferske daske. Brutalni napad nije završio smrću zahvaljujući jednom policajcu koji se slučajno našao na plaži. Nije bio na dužnosti, ali je odlučno reagirao i žrtvi čvrsto podvezao nogu s psećom uzicom te tako spriječio obilato krvarenje koje McKenzie vjerojatno ne bi preživio. Surfer je hitno prebačen u John Hunter bolnicu u Newcastleu i nalazi se u teškom stanju, ali ipak nije u smrtnoj opasnosti.

Samo pola sata nakon što je prebačen u bolnicu, na pijesak plaže North Shore je more izbacilo njegovu otkinutu nogu! Prolaznici civili su reagirali munjevito - nogu su odmah stavili prijenosni hladnjak s ledom, te pozvali spasilačku službu koja je jaceru s helikopterom poslala u bolnicu John Hunter. Svi se nadaju kako će kirurzi nekim čudom uspjeti McKenziju prišiti nogu, premda je ona neko vrijeme bila u moru i helikopteru, te sa zakašnjenjem stigla do žrtve.

Nakon napada su sve plaže u tom dijelu New South Walesa zatvorene do daljnjega. Usput rečeno, ovo je treći napad morskih pasa u akvatoriju Australije u srpnju.

Nedaleko Pertha je jedan surfer ostao živ, iako je od ugriza u nogu zadobio teže ozljede, dok je u Coral Bayu podvodni ribolovac jedva izvukao živu glavu u iznenadnom naletu morske psine. Nije mu pomogla ni podvodna puška, ali je na njegovu sreću psina nakon par ugriza odustala od napada. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 19:03