StoryEditorOCM
Život‘SNAŽNA ŽENA - SNAŽNA ZAJEDNICA’

’Skrb o starijim sumještanima znatno je obogatila i moj život’

Piše Jadranka Matić/PROMO SD Ante Čizmić/Cropix
24. ožujka 2022. - 09:35
Diplome vrijednim sudionicama podijelili su kliški načelnik Jakov Vetma i njegov dicmanski kolega Petar MaretićAnte Cizmic/Cropix

Projekt za nas znači puno, jer, osim brige o demografiji, gdje po posljednjim pokazateljima imamo najbolje rezultate u Hrvatskoj, istovremeno se trebamo skrbiti i o starijim i nemoćnim osobama - kazao je Jakov Vetma, kliški načelnik

Svečano i u dobrom raspoloženju protekla je dodjela diploma sudionicama u projektu “Snažna žena – snažna zajednica”, upriličena početkom tjedna na Kliškoj tvrđavi.

Razloga za zadovoljstvo imali su kako Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, koja je nositelj projekt u suradnji s općinama Dugopolje, Dicmo i Prgomet, tako i 12 žena s tih područja koje su uspješno završile dodatno usavršavanje, a položenim završnim ispitom njih šest osposobljeno za njegovateljice i šest za slastičarke.

image

’Usluga naših gerontodomaćica je zlata vrijedna’, naglasio je Jakov Vetma

Ante Cizmic/Cropix

- Ovaj projekt za nas znači puno, jer, osim brige o demografiji, gdje po posljednjim pokazateljima imamo najbolje rezultate u Hrvatskoj, istovremeno trebamo se skrbiti i o starijim i nemoćnim osobama. To je naš zadatak i upravo nam je projekt “Zaželi2” omogućio da ga obavimo – komentirao je Vetma, dodajući da je prvi projekt bio vrijedan pet milijuna kuna, a ovaj drugi tri milijuna kuna.

- Čim nemam telefonskih poziva s pritužbama da je nešto loše, znam da sve ove gospođe rade svoj posao izuzetno dobro i mislim da je ova usluga zlata vrijedna - odgovorio je na naše pitanje o povratnim informacijama vezanim za projekt.

Iskorak na tržište rada

- Osmislio ju je, inače, bivši ministar Marko Pavić tako da je spojio dvije kategorije ljudi u potrebi. Jedna je kategorija vezana za dugotrajno nezaposlene žene, a druga za starije i nemoćne koji trebaju njihovu pomoć – podsjetio je naš sugovornik, te obrazložio:

- Unutar projekta se financira i osposobljavanje žena koje će se nakon završetka ovog projekta pojaviti na tržištu rada. Kako bi bile konkurentnije, završavaju određene programe po svom izboru, odnosno po listi koja im je na raspolaganju. Jedan od poslova je slastičarski, te posao njegovatelja koji se najviše traži i zato su se mnoge opredijelile upravo za taj dio.

Nadam se da ćemo imati i fazu tri kako bi pružanjem ove usluge opet mogli pomoći našim starijima i nemoćnima – s razlogom je optimističan načelnik.

Sudeći po izjavama, optimizam načelnika Vetme dijele i dobitnice diploma. Tako Sandra Balić iz Dugopolja, koja ima ugovor na godinu dana, s osmijehom na licu kazuje:

- Radim kao gerontodomaćica. Imam šest korisnika s kojima sam presretna. Mislim da su dosta obogatili moj život i moje sazrenje u svim godinama dosadašnjeg rada.

Sandra je, kaže, bila zaposlena, sretna u svom poslu sve dok nije došlo do privatizacije, a sad je sretna na ovom novom i voljela bi da potraje. A na pitanje što ako se projekt ne nastavi, namjerava li eventualno krenuti u privatne vode, možda otvoriti obrt s obzirom na stečeno znanje i osposobljenost, odgovara:

- Nisam razmišljala o obrtu, nadam se da će projekt ići dalje jer je jako koristan za nas žene i za korisnike, a vidjet ćemo kako će sve teći pa ću prema tome i razmišljati.

Gerontodomaćica je i Ivana Katona iz Klisa.

- Skrbim se o šest korisnika s kojima sam jako prisna. Oni su mi skoro kao obitelj, a tako se i oni prema meni ponašaju – veli Ivana, koju smo zapitali je li bilo teško priviknuti se na novi posao.

- Ne, nije. Radila sam već i u prošlom projektu. Sada sam dobila nove štićenike, a ostali su i neki stari. Sve je to super. I ovi novi su se prilagodili. Inače sam trgovac, ali danas - sutra i da se ovaj projekt ukine, išla bih raditi negdje kao njegovateljica. Kad bih imala sredstava, možda bih nešto svoje otvorila. Ne bih išla ponovno u trgovinu. Nikad – odlučna je simpatična Ivanka.

Anamarija Jukić iz Dicma do sada je, kaže, bila majka, domaćica.

- Nisam nigdje radila, volim pomagati starijim ljudima. Radi toga sam se prijavila da im pomognem, da ne budu sami, da im dam podršku u starosti.

U Dicmu ima potrebe za njegovateljicama, ima dosta starijih ljudi, sami su. Imaju djecu, ali djeca ne žive s njima, znači treba im pomoć pri uzimanju lijekova, kupiti im spizu, malo im pomoći u poslovima po kući, počistiti, družiti se s njima, to im je najbitnije jer samoća im je najteža.

Zahvala i podrška

Dosadašnja iskustva su mi dobra, jako su zahvalni. Osjetljivi su, treba se s njima znat lipo razgovarat, dat im podršku. Zadovoljna sam. Potpisala sam ugovor na godinu dana i željela bih nastaviti, a ako se ukaže prilika čak bih bila njegovateljica negdje u nekom domu ili u bolnici, čula sam da se može raditi i u bolnici – otkrila nam je svoju priču Anamarija.

Načelnik Dicma Petar Maretić, koji je s kolegom Vetmom uručivao diplome polaznicama, naglasio je da na području općine imaju zaposlenih osam žena.

- One, n žalost, nisu do sada mogle naći posao. Ovakvim usavršavanjima i projektima ćemo im omogućiti da dobiju svoju priliku i budu na korist svojoj zajednici. Nadamo se da ćemo imati u budućnosti još takvih projekata – poručio je Maretić.

Nepravedno bi bilo izostaviti doprinos projektnog tima koji od prvog dana sudjeluje u realizaciji projekta “Zaželi”, koji se u navedenim općinama provodi pod nazivom “Snažna žena-snažna zajednica”. Voditeljica projekta Marijana Pleština podsjeća da je ovo druga faza koja traje 12 mjeseci i završava 25. srpnja ove godine.

- Ukupno 36 žena skrbi se o 216 korisnika. Veliki je interes, imamo mještana koji bi željeli skrb, ali je u ovom trenutku ne mogu dobiti. Sa svakom fazom je sve više zainteresiranih, potencijalnih korisnika kao i žena koje bi bile njegovateljice. To nije iznenađenje, budući da je riječ o četiri općine, te mahom ruralnom području na kojemu prevladava starija populacija – kazala je Pleština. 

image
Lenta Projekta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 20:38