StoryEditorOCM
Životmala žena s velikom idejom

Sjećate se nje? Baš ovoj Sarajki domaćice zemalja bivše Juge mogu zahvaliti na otkriću bez kojeg je i danas nezamislivo kuhanje ijednog ručka...

Piše M.Dr.
16. travnja 2017. - 12:24
zlata.JPG

Svi je znali kao 'tetu Vegetu'! Profesorica Zlata Bartl rođena je u Docu kraj Travnika 1920. godine, a odrasla je u Sarajevu. 

Nakon mature upisala je studij u Sarajevu, a na Prirodoslovnom fakultetu je diplomirala fiziku, kemiju, matematiku, i mineralogiju.

Jednom joj je prijateljica iz Francuske donijela juhu iz vrećice nakon čega je i Zlatin mašta proradila: kako moderne tehnologije dehidriranja i pakiranja spojiti sa okusima iz djetinjstva. U Koprivnicu odlazi 1955. godine i tu počinje njen znanstveni rad. Bila je još kao dijete zaljubljenica u kemiju.

S obzirom da je radila kao kemičarka uhvatila se 'ukoštac' sa procesima dehidracije povrća. Nakon toga, 1957. godine započelo se sa proizvodnjom juha u vrćeici, a 1959. u prodaju su pušteni prvi primjerci Vegete, začina kojeg je up...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 17:39