StoryEditorOCM
ŽivotNEPALCIMA OTVORILI 'NOVI SVIJET'

Sjajan uspjeh i impresivne fotografije koje morate pogledati: Splićanka i Riječanin uz borbu s hladnoćom i vjetrom na Himalaji oborili svjetski rekord u ronjenju na dah

18. studenog 2017. - 22:22

Iako su visine i dubine naizgled dvije suprotnosti, splitska arhitektica Lidija Lijić, svjetska i europska prvakinja, i Riječanin Vitomir Maričić, ekstremni sportaš, oboje hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah, uspjeli su spojiti ta dva ambijenta i uz pratnju molitvenih zastavica zaronili u hladno jezero u nepalskoj pokrajini Manang, na visini od 4720 metra nadmorske visine.

Prvotni plan bio je da se zaron ostvari u jezeru na 5200 metara nadmorske visine na masivu Annapurna i time postavi novi svjetski rekord za Guinnessa, koji trenutno drži jedan Austrijanac sa zaronom na visini od oko 4900 metara. No, zbog teškog terena i kvarova terenaca kojima su putovali tamošnjim visoravnima, te zbog sigurnosti cijele ekipe odlučili su na koncu otići u nešto niži sustav jezera, do kojih su se pošteno namučili.

Lidija je zaronom ostvarila prvi takav rezultat za žene s vremenom od 2:21, dok je Maričić zaronio na 3:28 minute, odnosno 1:28 minutu duže od prethodnog rekorda na sličnoj visini, također ostvarenog u Himalaji, tako da se ekipa kući vraća s dva svjetska rekorda. No, da ponovimo, to nije rekord vezan uz visinu zarona već svjetski rekord vezan za vremensko trajanje zarona na visini od 4720 metara.

- Priznajem da sam bila malo skeptična oko toga kako ćemo sve izvesti s obzirom na niske temperature i vjetar, ali kada je počela akcija, bila sam fokusirana samo na to da sve izvedem prema planu. Iznenadilo me koliko je zapravo bilo lako držati dah na toj visini, vjerojatno zbog kvalitetne aklimatizacije na kojoj smo radili zadnjih desetak dana, ali tome u prilog govore i neka istraživanja u kojima sam ranije sudjelovala, pa ovo zapravo potkrepljuje te teorije u praksi.

'Kamp je bilo nemoguće postaviti'

Brzo i kaotično, aliSve je djelovalo užasno ubrzano i kaotično, ali na kraju je sve ispalo kao što smo planirali. Uvjerena sam da bi u boljim uvjetima rezultat mogao biti drastično bolji - javila je Lidija, koja je s kolegom zaronila u vodu temperature svega 2 stupnja Celzijeva, u neoprenskom odijelu od 3 milimetra.

Do Ledenjačkih jezera trebalo im je dva dana uspona od nekih 1000 metara udaljenih od baze, a svu opremu nosili su sami jer nisu koristili usluge nosača. Na samom jezeru uvjeti su bili teški jer je bilo nemoguće postaviti kamp, a i dočekale su ih niske temperature zraka.

Njihov pothvat pratila je stroga logistika u sastavu dr. Viktor Ivaniš, snimatelj Vladimir Šoić, te Marino Petretić, iskusni planinar.

- Odustali smo u zadnji čas od prvoplaniranog jezera Tilicho, koje je čak 200-300 metara više, jer nam se pri dolasku u Manang pokvario terenac, te se vožnja od 12 sati pretvorila u put od 30 sati. Ovo jezero imalo je nešto naporniji pristup, ali je omogućavalo bržu eventualnu evakuaciju, stoga smo sve organizirali da možemo izvesti u jednom danu.

Korica leda na jezeru

Izvan vode u negativnoj temperaturi je izrazito opasno biti izložen naletima vjetra, ali u vodi me ugodno iznenadilo što zapravo i nije bilo hladno, iako je temperatura vode bila nekih 2 stupnja i jezero je imalo tanku koricu leda - rekao je Vitomir, koji se kao i Lidija odlično pripremio za te ekstremne uvjete.
 

 

Na tim visinama postotak kisika u zraku je svega 11 posto, a zbog njihove sigurnosti, umjesto pokušaja maksimalne apneje, išli su na unaprijed zadano vrijeme od najviše 3 minute u dogovoru s liječnikom ekpedicije koji je svako malo radio testiranja da održi fizičku i mentalnu spremu ronilaca.

Tijekom uspona praćeni su razni vitalni parametri poput saturacije kisika, pulsa u mirovanju, arterijskog krvnog tlaka, maksimalnog vršnog ekspiratornog volumena te AMS bodovne skale u svrhu promatranja individualne i skupne aklimatizacije članova ekspedicije.

- Ovaj projekt Himalaja 2017. zanimljiv je i kao sportski, ali i s istraživačko-eksperimentalnog aspekta. Neke vrijednosti su nas iznenadile: očekivali smo značajan pad vrijednosti saturacije kisika neposredno nakon apneje koji se nije dogodio, a koji je opisivan u ranijim pokušajima. To je dokaz da su naši reprezentativci u ronjenju na dah na vrhunskom nivou spreme - izjavio je liječnik.

Čitav projekt zabilježen je kamerama, pa se očekuje i videomaterijal. Projekt rekordnog zarona na visini je u Nepalu prihvaćen izvanredno, lokalno stanovništvo imalo je želju uključiti se i pomoći, a nekoliko agencija je uvidjelo to kao potencijalnu korist za razvoj regije u budućnosti.

Interes za ovaj projekt iskazali su i neki inozemni mediji, između ostalog i Discovery channel, pa će se planirani dokumentarni materijal možda i proširiti. U svakom slučaju, čini se da će se isplatiti bogati materijal koji su tijekom boravka u Himalaji snimili Šoić i Maričić, zaduženi za dokumentiranje.

Idućih dana ekipa će se spuštati do Katmandua, odakle će letjeti natrag za Hrvatsku.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:26