StoryEditor

Seksi orhideje paze da ose ne ejakuliraju u prazno

Piše PSD.
8. svibnja 2008. - 17:19

Orhideje koje imitiraju ženke osa ne samo da uspijevaju privući muške ose već ih i tjeraju da na njih potroše dragocjenu spermu, objavili su australski
znanstvenici.

Poznato je da su neke od najegzotičnijih orhideja razvile svoje oblike kako bi privukle insekte koji ih oprašuju i prenose pelud dok se neuspješno pokušavaju pariti s cvijećem.

- Smatralo se da insekti ništa ne gube zbog tog efekta prijevare, ali mi smo pokazali da bi gubitak insekta mogao biti značajan - rekla je Anne Gaskett sa sydneyskog sveučilišta Macquarie.

- Insekti koji oprašuju orhideje iz reda Cryptostylis često ejakuliraju i gube dragocjenu spermu - navodi se u studiji, u kojoj se dodaje da bi to mogao biti značajan gubitak za ose.

- Muški oprašitelji mogli bi radije općiti s orhidejama nego s pravim ženkama - navodi se. Studija australskih znanstvenika također je pokazala da muške ose imaju velikih problema u razlikovanju pravih ženki od lažnih signala koje im upućuju orhideje.

- Bez ikakve sumnje, proizvodnja sperme i ejakulacija predstavljaju veliki trošak za mnoge životinje. Energetski zahtjevi koje postavlja proizvodnja sperme razultiraju manjom tjelesnom masom i kraćom životnom dobi - stoji u studiji.

(h)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. listopad 2020 04:40