StoryEditor
Životizolacijske brige

Savjeti za roditelje, kako kvalitetno provesti online nastavu unutar doma: u školu se ne ide u pidžami, a bilo bi dobro uvesti i jedan dodatni predmet

Piše Javorka Luetić
15. travnja 2020. - 10:54
Shutterstock

Mnoge su škole diljem svijeta zatvorene u nastojanju da se spriječi širenje opasnog koronavirusa. Neke bi škole mogle biti zatvorene i preko ljeta, što predstavlja veliki problem učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima s djecom zatočenom kod kuće.
Većina učitelja će domaće zadatke slati ili usmjeravati stariju djecu na internetsko učenje kako ne bi zaostajali u svojem obrazovnom programu, ali te mogućnosti ne rješavaju roditeljima problem kako postići da se učenje kod kuće odvija bez problema i sukoba.

Obrazovni stručnjaci preko različitih medija daju savjete roditeljima o ovoj temi. Odabrali smo neke koje možete i sami prakticirati ili vam mogu dati ideju i da sami smislite nešto novo u ovoj neizvjesnoj situaciji, s kojom ni jedna zemlja nema previše iskustva.

Zadržite rutinu

Iako je možda primamljivo odmarati se u pidžami i dopustiti svojoj djeci da rade to isto, nedostatak rutine za sve može biti zbunjujući, posebno ako to traje više od nekoliko dana. Stoga je važno zadržati rutinu, odjenuti se i ponašati kao da "zapravo" idemo u školu.

Napravite 'učionicu'

Za djecu je, baš kao i za odrasle, važno da imaju određeni radni prostor. Taj prostor za obavljanje školskih zadataka neka bude njihova učionica dok god ostaju izvan škole.

Postavite raspored

Pripremite dijete na prijelaz na novi stil učenja radeći zajedno kako bi stvorili novi raspored. Neka vam opišu kako izgleda njihov dan u školi; učinite njihov boravak kod kuće što sličniji onom školskom. Možete u dnevnu rutinu i način učenja unijeti vaše nove, kreativne ideje kako bi im bilo zanimljivije. Zadržite i vrijeme pohađanja "škole u kući" kao što je i u školi; neka sat traje kao i na redovnoj nastavi, s istim stankama za odmor te s dodatnim stankama ako treba i s ubačenim aktivnostima koje će djeci dati osjećaj da su slobodnija, iako imaju isti program i obveze.

Ne žurite

Osmislite raspored i plan učenja za školu koji će odgovarati vašoj obitelji i budite spremni nekoliko puta korigirati raspored dok ne pronađete onaj pravi.

Kontrola

Ako je dijete samo kod kuće, možda će biti teško navesti ga na disciplinirano "pohađanje" nastave. O tome s djetetom treba razgovarati i objasniti mu važnost učenja i na takav način. Ako, pak, i vi ostajete na radu od kuće, organizirajte se tako da svatko ima svoj "ured", bez međusobnog ometanja, uz objašnjenje kako je "svatko na svom poslu" i da se tako treba ponašati.

Novi predmet: domaćinstvo

U današnjem užurbanom svijetu, mnoga djeca su jednostavno preopterećena da bi mogla naučiti obavljati osnovne kućanske zadatke. Ovo je prilika da se to promijeni, prilika da djeca razviju osjećaj odgovornosti za kućanstvo. Postoje prikladni poslovi za djecu svih dobnih skupina, od predškolaca do tinejdžera, uključujući pospremanje kreveta, punjenje perilice posuđa, sortiranje čarapa i pribora za jelo, usisavanje prašine. U izolaciji i uz "školu u kući", prava zabava mogli bi im biti upravo – kućanski poslovi.

#ONLINE NASTAVA#DOMAĆINSTVO#IZOLACIJA

Izdvojeno

5. svibnja 2020. - 16:33