StoryEditorOCM
ŽivotPOSTAVITE PRAVILA

Savjeti za roditelje djece od treće godine do adolescencije: ovako ćete djeci omogućiti sigurno korištenje medija

Piše Ana Dokler/Medijska pismenost
5. svibnja 2023. - 11:13

Današnja djeca odrastaju okružena digitalnom tehnologijom i važno je pomoći im da nauče kako je koristiti na zdrav način. Roditelji imaju važnu ulogu u podučavanju djece ovim vještinama.

Američka pedijatrijska akademija (AAP) prošle je godina objavila nove preporuke za korištenje medija u obitelji u kojima je naglašena važnost pažljivog biranja medijskih sadržaja, zajedničkog korištenja medija s djecom te ograničavanja vremena koje će dijete provesti uz medije kako bi to vrijeme bilo uravnoteženo s ostalim aspektima života, piše Ana Dokler za Medijsku pismenost.

Također su izdvojili ključne savjete za roditelje za svladavanje izazova digitalnog doba. Mi vam ih prenosimo sve, a vi procijenite koje od njih možete primijeniti za dobrobit svoje obitelji:

- Napravite plan korištenja medija u svojoj obitelji.  Mediji trebaju raditi za vas, u skladu s vašim obiteljskim vrijednostima i stilom roditeljstva. Kada se koriste promišljeno i na primjeren način, mediji mogu pridonijeti kvaliteti svakodnevnog života, no ako se koriste nepromišljeno, možemo zbog njih zanemariti mnoge druge važne stvari, poput direktne komunikacije, obiteljskog druženja, igre na otvorenom, tjelovježbe, večernjeg smirivanja i spavanja.

- Odnosite se prema medijima kao prema bilo kojem okruženju u životu vašeg djeteta. Iste roditeljske principe kojih se držite u stvarnosti, primijenjujte i u virtualnom okruženju. Postavite granice, djeca ih trebaju i očekuju. Upoznajte prijatelje svoje djece, i na internetu i u svakidašnjem životu. Provjerite koje platforme, programe i aplikacije vaša djeca koriste, koje internetske stranice posjećuju i što rade na internetu.

- Postavite granice i pobrinite se da dijete ima vrijeme rezervirano samo za igru. Upotreba tehnologije, kao i sve ostale aktivnosti, treba imati razumna ograničenja. Nestrukturirana igra bez tehnologije stimulira kreativnost. Učinite da ona bude dnevni prioritet, pogotovo kod jako male djece. Ne zaboravite se pridružiti svojoj djeci u igri, kada god je to moguće.

- Obitelji koje se zajedno igraju, zajedno i uče. Sudjelovanje više članova obitelji odlično je i za aktivnosti koje uključuju medije – tako se potiče društvena interakcija, povezivanje i učenje. Igrajte videoigre sa svojom djecom. To je dobar način da im demonstrirate sportski duh i pozitivan odnos prema igrama. Dok igrate, imat ćete priliku podijeliti s djecom svoja životna iskustva, perspektivu i pružiti im vodstvo.

- Budite pozitivan uzor. Poučite i pokažite primjerom kako se ponašati na internetu. Djeca odlično oponašaju pa je važno da i sami ograničite korištenje medija. Zapravo, bit ćete dostupniji i bolje povezani sa svojom djecom ako umjesto gledanja u ekran, vrijeme provedete u interakciji, grleći se ili igrajući s njima.

- Imajte na umu vrijednost direktne komunikacije. Mala djeca najbolje uče kroz dvosmjernu komunikaciju. Vrijeme koje posvećujemo razgovaranju s djecom ključno je za razvoj jezika. Razgovori mogu biti oči u oči, ili ako je nužno, putem video poziva s roditeljem koji je na putovanju ili bakom i djedom koji žive daleko. Istraživanja su pokazala da upravo dvosmjerna komunikacija poboljšava jezične vještine, puno više od pasivnog slušanja ili jednosmjerne interakcije s ekranom.

- Ograničite korištenje digitalnih medija najmlađim članovima svoje obitelji. Izbjegavajte digitalne medije za djecu mlađu od godinu i pol do dvije, izuzev video poziva. Od te dobi, koristite digitalne medije zajedno s njima jer djeca uče gledajući i razgovarajući s vama. Za djecu u dobi od dvije do pet godina ograničite vrijeme pred ekranom na sat vremena dnevno i birajte kvalitetne programe te ih gledajte zajedno kako bi im pomogli da uče iz onoga što vide.

- Stvorite zone bez tehnologije. Uklonite uređaje tijekom obiteljskih objeda, druženja i iz dječjih soba. Ugasite televizor dok ga ne gledate, jer i iz pozadine može ometati direktnu komunikaciju s djecom. Punite uređaje tijekom noći – izvan dječje sobe kako bi se djeca lakše oduprla iskušenju da ih koriste dok bi trebala spavati. Ove promjene omogućit će i više vremena rezerviranog za obitelj, bolje prehrambene navike i bolji san, a sve je to ključno za dječje fizičko i psihičko zdravlje.

- Nemojte koristiti tehnologiju kao emocionalnu dudu varalicu. Mediji mogu biti vrlo učinkoviti u umirivanju i utišavanju djece, no to ne bi smio biti jedini način kako će se naučiti smiriti. Djecu trebamo učiti da prepoznaju snažne osjećaje i nose se s njima, da smisle što će raditi kad im je dosadno, da se smire disanjem, da razgovaraju o mogućim načinima rješavanja problema i da pronađu drug strategiju za usmjeravanje osjećaja.

- Aplikacije za djecu – napravite svoju zadaću. Više od 80 tisuća aplikacija označene su kao edukativne, no malo je istraživanja koja su pokazala njihovu stvarnu vrijednost. Na stranicama poput Common Sense Media provjerite recenzije i dobnu primjerenost aplikacija, igara i programa kako biste mogli izabrati najbolje za svoju djecu.

- U redu je da vaše dijete ima pristup internetu. Odnosi na internetu dio su tipičnog razvoja adolescenata. Društvene mreže mogu pomoći tinejdžerima u istraživanju i otkrivanju sebe i svog mjesta u svijetu odraslih. Samo se pobrinite da se vaš tinejdžer primjereno ponaša, kako u stvarnom svijetu, tako i na internetu. Mnoge tinejdžere potrebno je podsjetiti da postavke privatnosti neke platforme ne čine stvari zaista “privatnima” i da slike i misli koje dijele i njihovo ponašanje na internetu odmah postaje dio njihovog trajnog digitalnog otiska. Budite uvijek otvoreni za razgovor i potrudite se da vaša djeca znaju da ste tu za njih ako imaju pitanja ili ih nešto muči.

- Upozorite djecu na važnost zaštite privatnosti i na opasnost od predatora i sextinga. Tinejdžeri bi trebali znati da jednom kada podijele neki sadržaj s drugima, neće ga više moći u potpunosti obrisati ili ukloniti, a to uključuje i slanje neprimjerenih fotografija. Nekad ne znaju dovoljno o postavkama privatnosti ili biraju ne koristiti ih, a trebalo bi ih upozoriti da se seksualni prijestupnici često služe društvenim mrežama, forumima, elektroničkom poštom i online igrama kako bi stupili u kontakt s djecom i iskoristili ih.

- Zapamtite: Djeca su djeca. Djeca će raditi greške služeći se medijima. Nastojte se prema tim pogreškama odnositi suosjećajno i pretvoriti ih u prilike za učenje. Neke neprimjerene stvari, poput sextinga, elektroničkog nasilja ili objavljivanja slika samoozljeđivanja, mogu ipak biti znak za uzbunu. Roditelji trebaju pažljivo pratiti dječje ponašanje i, ako je potrebno, potražiti stručnu pomoć.

Mediji i digitalni uređaji sastavni su dio današnjeg svijeta. Dobrobiti tih uređaja, ako se koriste umjereno i primjereno, mogu biti velike, no istraživanja pokazuju da direktna komunikacija s obitelji, prijateljima i učiteljima ima ključnu ulogu u promicanju dječjeg učenja i zdravog razvoja. Neka vam direktna komunikacija bude na prvom mjestu i ne dopustite da se izgubi zbog medija i tehnologije, piše Ana Dokler za Medijsku pismenost.

Od samih početaka portal Medijska pismenost podržavaju Akademija dramske umjetnosti, Fakultet političkih znanosti, Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez, dok su se u lipnju 2019. pridružili i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek  za komunikologiju Hrvatskih studija, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište VERN’ i Visoka škola Edward Bernays.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:00