StoryEditor
ŽivotTITOVA UNUKA

Saša Broz: Prije početka lockdowna odnijela sam svom djedu na grob njegovo najdraže cvijeće, đurđice. Sretna sam kada netko u meni prepozna neki njegov detalj

Piše Lada Novak Starčević/JL
4. svibnja 2021. - 18:50
Saša Broz, unuka Josipa Broza TitaDarko Tomas/Cropix

"Često ga se sjetimo i to tijekom intimnih obiteljskih situacija i druženja. Nije jednostavno artikulirati kako i na kakav način nedostaje jer je prošlo puno godina od njegovog odlaska, ali svakako je to intenzivna mješavina emocija i nostalgije", rekla nam je na 41. godišnjicu smrti svog djeda Josipa Broza Tita kazališna redateljica Saša Broz, kći njegovog mlađeg sina Miše, piše Jutarnji.

Na djedovom grobu zadnji put je bila lani u ožujku, nekoliko dana prije proglašenja pandemije. Tada mu je, kao što joj je običaj i inače, zapalila svijeću i ostavila njegovo najdraže cvijeće - đurđice.

"Najbitnije je da ga se sjetimo, a to u obitelji radimo često i nevezano za određene datume. Sretna sam kada netko u meni prepozna neki njegov detalj", priča nam nježno. Ona i doživotni predsjednik SFRJ nisu imali uobičajen odnos jer, kako i sama kaže, on nije bio običan djed.

Nalazili su se u Zagrebu na Pantovčaku, a najčešće na Brijunima ljeti. Za odličan uspjeh u školi joj je poklonio papagaja Kokija, koji je onda živio s njezinom obitelji u zagrebačkom stanu.

Tito je imao dvoje djece: sinove Žarka i Aleksandra Mišu, i šestoro unuka: Josipa Jošku, Zlaticu, Edvarda, Svetlanu, Sašu i Andreja.

Umro je nekoliko dana prije 88. rođendana, 4. svibnja 1980. godine, u bolnici u Ljubljani gdje je proveo posljednja četiri mjeseca svoga života. Od toga je tri mjeseca bio u komi. Prvo u induciranoj, a potom i u pravoj.

Te nedjelje kada je umro sve novine u Jugoslaviji izašle su s naslovima da je Tito u kritičnom stanju, a navečer je stigla i vijest o njegovoj smrti.

"Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito", objavljeno je u priopćenju Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije koje je na televiziji pročitao voditelj Miroslav Lilić. Građani diljem Jugoslavije su na vijest o smrti izašli na ulice, mnogi u suzama.

Tito je bio hospitaliziran zbog problema s cirkulacijom povezanim s dijabetesom, amputirana mu je lijeva noga, a uslijedile su brojne komplikacije: zatajenje bubrega, uzastopne upale pluća, unutarnje krvarenje, sepsa, oštećenje jetre...

Nakon njegove smrti proglašeno je sedmodnevno službeno žalovanje, a već idući dan iz Ljubljane je prema Beogradu krenuo Plavi vlak s njegovim lijesom koji je zastajao putem kako mu bi građani mogli odati počast. U vlaku su bili i sinovi Žarko i Mišo, ali i unuci. Saša nikad neće zaboraviti putovanje s djedovim lijesom u Plavom vlaku od Zagreba do Beograda i tisuće uplakanih ljudi koji su ga pratili na tom putu. Za 12-godišnju djevojčicu to je bio priličan stres, a na sprovodu joj je pozlilo, a dva dana kasnije dobila je vodene kozice.

Osmog dana svibnja 1980. 209 izaslanstava iz 127 država svijeta došlo je na Titov ispraćaj u Beogradu, među njima i predsjednik SSSR-a Leonid Brežnjev, kancelar tadašnje Zapadne Njemačke Helmut Schmidt, čelnik DDR-a Erich Honecker i britanska premijerka Margaret Thatcher.

Tito je pokopan uz taktove Internacionale i jugoslavenske himne, a u gradovima diljem bivše države odjekivale su sirene.

Na njegovom grobu u Kući cvijeća zlatnim slovima piše tek "Josip Broz Tito 1892 - 1980", bez zvijezde petokrake, simbola komunističkog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 16:10