StoryEditor
Životideja za izlet

Samo pola sata vožnje od Splita možete guštati u slikovitoj prirodi, zanimljivoj tradiciji i preukusnim specijalitetima: provedite vikend na otvorenom, na izvoru prekrasne rječice

Piše T.S.M.
7. studenog 2019. - 12:31
shutterstock_677786119

Bliži nam se vikend, a ako slobodno vrijeme volite provoditi na otvorenom vjerojatno već razmišljate gdje biste se mogli zaputiti. Čak i ako nije tako, nadamo se da će vas ova naša preporuka nagovoriti da naredne dane - koji bi prema prognozi ipak trebalo donijeti i ponešto sunca, osobito u subotu - provedete u prirodi. Točnije u okolici Trilja. Još preciznije, na izvoru Graba.

Cijelo područje izvora Graba i njenog gornjeg toka zaštićeni su kao značajan krajobraz. Izvoru tek dva kilometra duge rječice pristupa se stazom uz desnu obalu uz čiji su rub mlinice i lijepi kameni most. Put posjetitelje vodi kroz kratak kanjon pa ide kroz šumarke bjelograba s ponekim hrastom, vrbom i jablanom. Riječni tok se ubrzo nakon izvora račva i oblikuje jezerca koja krasi nekoliko malih slapova.

Budete li imali sreće, možda ugledate neke od brojnih vrsta ptica i životinja koje žive na tom području, među kojima su posebno zanimljive sova ušara, šumska žaba, pjegavi daždevnjak i endemična čovječja ribica koju gdjekad bujice izbace iz podzemnih staništa.

Osim prirodnih ljepota, znamenite su i zaštičene slikovite Grabske mlinice, omiljeno izletište i zanimljiv podsjetnik na starinski način života. Neke od mlinica, među kojima ima i starih preko petsto godina (a o kojima više možete pročitati ovdje), i danas su u funkciji pa posjetiteljima nude razgledavanje i domaće, svježe samljeveno brašno od ječma, kukuruza, zobi i raži.U jednoj od njih, koja je već 200 godina u vlasništvu obitelji Samardžić, prije koju godinu naše je kolege u obilazak poveo brašnom prekriven vlasnik, pokazujući im interijer u kojem kao da je vrijeme stalo.

- Ovdje se melje ječam, kukuruz, zob, raž, uvijek je otvoreno, svatko je dobrodošao, a dođe puno i domaćih i stranaca. Slikavaju, dive se ovoj predivnoj prirodi, guštaju. Mi ih pošaljemo i do izvora Graba, e to se mora vidit. I naravno uvik ih uputimo u domaću spizu, od lokalnih namirnica, jer nije lipo otić, a ne probat ovo naše blago – ispričao je za Slobodnu Ivan Samardžić, pokazujući vrila rijeke Grab, koja vrludajući u malim koritima, stvara prostore za ljetna, osvježavajuća kupanja.Kupanje vam sad nikako ne bismo preporučili, ali zato se možete baciti u istraživanje gastronomske ponude triljskog kraja u koje se ubrajaju uštipci, sir iz mješine, žabe, rakovi i pastrve, arambašići, rašćika te specijaliteti ispod peke, a posebno mladi pijetao, pulestar.

Probati ih možete u obližnjem restoranu Naše malo misto u Grabu, u restoranu Čaporice s pogledom na Cetinu ili u restoranu Premijer koji u ponudi ima i jela začinjena medom, datulama, bademima, smokvama te mirodijama kakve su koristili stari Rimljani dok su boravili na triljskom području, a više o restoranima u okolici možete doznati ovdje.

#TRILJ#GRABSKE MLINICE#IDEJA ZA IZLET#GRAB

Izdvojeno

21. lipanj 2020 23:54