StoryEditor
ŽivotTAJNA VEZA

S nama trgovci manipuliraju i odabirom glazbe; ako u dućanu svira ova muzika kupovat ćete nezdravu hranu

Piše L.G.K.
28. svibnja 2018. - 19:39

Postoji li veza između glasnoće glazbe koju čujete, te vrste i količine hrane koju za to vrijeme kupite u trgovini ili naručite u restoranu? Postoji, itekako, utvrđeno je u jednoj pilot-studiji, dva eksperimenta provedena na terenu i pet laboratorijskih istraživanja koja su se bavila pitanjem hoće li jakost zvuka, odnosno glasnoća pjesama koje se puštaju u dućanima i restoranima utjecati na zdravstvenu vrijednost našeg prehrambenog izbora. Pokazalo se, naime, da tiha, opuštajuća glazba - u odnosu na glasnu glazbu ili njezin potpuni izostanak - dovodi do povećanja prodaje zdrave hrane.

Poznat je učinak koji glazba može imati na ljude - većina će se, na primjer, sjetiti trenutka kad im je glazba promijenila raspoloženje nabolje ili nagore, a u svijetu maloprodaje manipuliranje raspoloženjem može činiti razliku između izlaska iz dućana punih ili praznih ruku. Svakako, puštanje glazbe jeftin je način manipulacije uz beskonačne mogućnosti kombiniranja vrsta i glasnoće muzike.

Istraživanje se odvijalo tako što je najprije gostima jednog kafića puštana glazba različitih žanrova na 55 ili na 70 decibela, kako bi se vidjelo što će izabrati s jelovnika kategoriziranih kao "zdrav" (na primjer salate), "nezdrav" (kolači, čokolade) ili "neutralan" (čajevi i kave). Već za nekoliko sati pokazalo se da tiša glazba znači i deset posto češći izbor ponude označene kao "zdrava".
Eksperiment proveden u trgovini pokazao je - na utrženih oko 60.000 dolara - da su kupci izloženi glasnijoj (klasičnoj) glazbi kupovali manje zdrave namirnice. Idući eksperiment uključivao je tišu i glasniju klasičnu glazbu, te tišinu: čokoladni kolač izabralo je 14 posto kupaca kojima je bila puštana tiha glazba, za razliku od 44 posto onih koji su čokoladni proizvod izabrali u vrijeme glasnog puštanja glazbe.

Tišina je na kupnju slastica djelovala s otprilike podjednakom podjelom.
Testirano je i čine li kakvu razliku glazbeni žanrovi, pa je za jedan eksperiment umjesto klasike puštana heavy metal glazba - s istim rezultatom! Zašto je tako, pitanje je na koje ovo istraživanje nije dalo, a ni tražilo odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 16:34