StoryEditorOCM
ŽivotTežak zadatak

Ruske vlasti građanima: Ne pijte alkohol nakon cijepljenja protiv Covida-19! To neće biti lako s obzirom da prosječni Rus popije 1,5 litru godišnje

Piše PSD
9. prosinca 2020. - 13:15

Visoki ruski dužnosnici upozoravaju građane da u prvih par mjeseci nakon što prime cjepivo protiv Covida-19 trebaju izbjegavati alkohol. S obzirom da je Rusija poznata po velikim konzumacijama alkoholnih pića, ova vijest mogla bi teško pasti dijelu stanovništva, piše New York Post.

O tome je prva javno govorila zamjenica ruske premijerke Tatiana Golikova u intervjuu danom povodom pandemije i novog ruskog cjepiva Sputnik V. Rekla je da će građani morati poštivati dodatne mjere opreza za svoje zdravlje u tjednima poslije cijepljenja kako bi cjepivo postalo učinkovito.

-Rusi će se morati suzdržavati od boravka u gužvi, nositi maske za lice, koristiti sredstva za dezinfekciju, krajnje smanjiti kontakte i suzdržati se od pijenja alkohola ili uzimanja imunosupresiva, rekla je Golikova za novinsku agenciju TASS.

Anna Popova koja se nalazi na čelu ruske agencije za nadzor sigurnosti potrošača, Rospotrebnadzora, također je rekla da se ne bi trebalo ulaziti u nepotreban rizik konzumacijom alkoholnih pića nakon cijepljenja.

-To je napor za tijelo. Ako želite ostati zdravi i imati snažan imunološki odgovor, nemojte piti alkohol - rekla je za Radio Komsomolskaya Pravda.

No možemo li reći da je riječ tek o nepotrebnom riziku uzmemo li u obzir da je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Rusija četvrti najveći potrošač alkohola po osobi na svijetu. Prema statističkim podacima, prosječan Rus, dakle normalna osoba koja nema problema s alkoholom, godišnje konzumira 15,1 litru. To je navika koje se vrlo teško riješiti.

Rusija je svoje cjepivo razvila vrlo brzo, a već ga je primilo više od 100 tisuća ljudi od vikenda kada se počelo koristiti u Moskvi. Ruski znanstvenici i zdravstveni djelatnici tvrde da je cjepivo učinkovito u 90 posto slučajeva, iako nisu predali nikakvu dokumentaciju koja bi to potvrdila. Zbog toga je međunarodna zajednica izrazila skepticizam vezan za stvarnu djelotvornost, ali i sigurnost Sputnika V. Navodno ga je ruski predsjednik Vladimir Putin odbi uzeti.

U Rusiji je do sada zabilježeno 2,4 milijuna slučajeva koronavirusa, kao i preko 42 000 smrtnih slučajeva od te bolesti. Ne čudi stoga što vlasti žure s cijepljenjem, a mjere opreza koje uz to dolaze, a tiču se alkohola ne bi trebale biti nepremostive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 23:24