StoryEditorOCM
ŽivotVAŽNO JE ZNATI

Ručice vam neće otkriti! Na ovom mjestu se provjerava smrzava li vam se dijete ili ste ‘skuhali‘ odjećom, oboje je loše

Piše Mozaik SD
5. veljače 2024. - 13:31

Kad malo dijete, posebice bebu od nekoliko mjeseci, pripremate za izlazak po hladnoći, najvažnije je osigurati da joj bude dovoljno toplo. Međutim, postoje ispravni i pogrešni načini za to, ističu stručnjaci za roditeljstvo.

“Ne procjenjujemo koliko je bebi vruće ili hladno provjeravajući jesu li joj ruke ili noge hladne. Umjesto toga, stavite prste ispod bebinog vrata“, kaže stručnjakinja za roditeljstvo dr. Yvonne Gustafson.

Ako je bebin vrat topao i vlažan, znači da joj je prevruće. Ako je hladan, dijete je potrebno dodatno utopliti, prenosi nova.rs.

Prema savjetima stručnjaka, bebu je potrebno odjenuti jedan sloj više nego što se odijevamo sami. Mnogi roditelji tu često griješe, pa previše oblače i zagrijavaju dijete.

Neki od znakova upozorenja su hladne ili crvene ruke kod bebe, uključujući drhtanje, blijeda ili crvena stopala i plave usne.

Stavljanje dodatne deke preko autosjedalice nije loša ideja ako je potrebno, ali strogo vodite računa da ne postoji ni najmanja opasnost da dijete povuče prekrivač preko glave i ugrozi vlastitu sigurnost, kaže Gustafson.

Bebina koža je sklona sušenju i pucanju u zimskim mjesecima, redovito je hidratizirajte kremama prilagođenima njihovoj dobi.

U svakom slučaju, ne treba izbjegavati izlazak s bebom na hladan zrak. Ipak, važno je voditi računa da bebina odjeća bude prilagođena vremenskim prilikama, jer bebe ne mogu održavati temperaturu kao odrasli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 01:33